Quètxup d'aranyó o galetes d'aglà: donar una nova vida als fruits "oblidats" dels boscos
Bolonyesa d'aglà, kombutxa d'aranyó, xips amb pols de gratacul... són alguns de la trentena de productes que ha portat a les botigues el projecte Plantes Oblidades.
El projecte vol promoure la gestió de boscos i finques que havien caigut en desús aprofitant-ne els fruits que havien format part de l'alimentació durant segles però que també s'han acabat oblidant. Concretament, l'aranyó, el gratacul, la pinya verda, l'aglà i la cirera d'arboç.
Aprofitar tots aquests fruits, segons la coordinadora del projecte, Anna Fernández, permetrà una gestió forestal sostenible:
Volem incrementar la biodiversitat, la resiliència front al canvi climàtic i promoure l'economia rural
Trenta productes de tot tipus
Els tècnics del projecte han treballat en dotze finques d'arreu del país durant dos anys, en què han gestionat els boscos i han recollit tots aquests fruits. Després s'han portat als obradors, on s'han investigat quins productes se'n poden derivar i s'han fet tastos amb experts i consumidors fins arribar a seleccionar trenta productes.
Entre aquests hi ha làctics com iogurts amb xarop de pi o coulis d'arboç; salses, com la bolonyesa d'aglà; aperitius, com xips de gratacul o galetes d'aglà; o begudes com la kombutxa.
Torrons i gelats
També han pensat en productes de temporada com la xocolata, els gelats o els torrons, com explica Fernández: "Hem volgut sortir dels usos més tradicionals, com les mermelades o els licors, i cobrir una gamma bastant àmplia de productes que ja trobem al mercat avui en dia"
Ara que ja es venen en una vintena de botigues, avaluaran quin èxit tenen entre els consumidors per veure si es poden produir a més gran escala i, així, poder gestionar boscos i finques d'una manera estable per "donar un nou impuls a l'economia rural".
Sinergies amb altres entitats
Les entitats que impulsen Plantes Oblidades també han volgut fer pinya amb altres projectes i entitats com la fundació Miranda, que rescata cavalls recuperats d'abandonament o maltractament i té diverses finques en custòdia, com la de Cal Saurina, a Ansovell, on han treballat plegats.
La presidenta de la fundació Miranda, Rosa Galindo Solé, té clar que la unió fa la força: "més enllà de l'idealisme, podem generar una economia per als territoris que necessiten recursos per a la seva supervivència".
Treballant en comú podem tenir un impacte més gran, més positiu i amb més força
Una voluntat de teixir aliances que també es deixa veure a la llista d'obradors i de botigues: tots estan especialitzats en productes ecològics i de proximitat i la majoria també són empreses socials que treballen amb persones en risc d'exclusió.
