Receptes de Carnaval: la cuina de la festa carnal
Segons el calendari litúrgic, la Quaresma haurien de ser quaranta dies de recolliment espiritual i carnal i, per tant, temps de pocs desenfrens en allò gastronòmic. Per sort, però, abans de la Quaresma arriba el Carnaval, una setmana on se'ns permet la disbauxa, la gula i la festa.
Nova Orleans, al sud dels Estats Units, és una ciutat que fa de la seva barreja una manera de ser. Els hi passa amb la música i els hi passa amb la gastronomia. La "muffaletta" és un entrepà que es van inventar els italians que van arribar a la zona.
- 2. Jambalaia
La paella de Nova Orleans es diu "jambalaia". Un arròs de mar i muntanya, amb carn, peix i un munt de verdures. No està clar quin és el seu origen, però segurament els francesos, els espanyols i els africans han posat el seu gra d'arròs en aquesta recepta.
A Castellterçol fan una gran escudellada el dimarts de carnestoltes. Una excusa perfecta per anar a aquest poble del Moianès amb una olla i demanar que us l'omplin. Si no us va bé, mireu la recepta i us expliquem com fer-la.
Tot i que ara trobem coca de llardons durant tot l'any, hi va haver una època en què aquesta era una coca que només es trobava el dijous gras o els dies d'abans. És una coca bastant calòrica, i antigament es veia com la menja ideal per poder passar el desdejuni de Quaresma sense patir per falta d'energia.
- 5. Orelletes
Si la coca de llardons és plat més recurrent del Pirineu i nord de Catalunya, al sud en les mateixes dates es fan les orelletes. Una massa fregida que també ens pot servir per agafar amb força els dies de suposada abstinència de la Quaresma. Fem les orelletes amb crema de llimona.
