El primer sopar del cicle l'ha elaborat l'equip del Norai, encapçalat pel xef Xavier Barrachina (Òscar Callau)

Receptes gustoses i responsables mediambientalment amb peixos poc coneguts

El Museu Marítim de Barcelona organitza sopars mensuals per tastar espècies d'aigües càlides cada cop més presents a Catalunya a conseqüència de l'escalfament del mar associat al canvi climàtic
El periodista Òscar Callau mirant a càmera
Periodista de Cultura de 3CatInfo especialitzat en moda i gastronomia
3 min

Bròtola, alatxa, bacora o llampuga. Són només quatre dels tipus de peixos que es cuinaran al cicle de sopars mensuals "Peixos de resistència, cuina d'una mar en transformació", que organitza el Museu Marítim de Barcelona per conscienciar del canvi climàtic.

Es tracta d'espècies poc conegudes i sovint rebutjades pels pescadors, però cuiners i científics es proposen demostrar que se'n poden fer receptes gustoses i responsables mediambientalment.

El primer sopar del cicle de sopars mensuals "Peixos de resistència, cuina d'una mar en transformació" (Òscar Callau)

Catorze grans xefs

El cicle de sopars gastronòmics neix a partir del llibre "La cuina del mar que arriba: el canvi climàtic al nostre plat", que ha editat la càtedra Oceans i Salut Humana de la Universitat de Girona.

Al llibre, catorze cuiners presenten catorze receptes amb espècies termòfiles, és a dir, peixos d'aigües càlides que --com explica la directora del projecte Termòfiles de la Càtedra Oceans i Salut Humana, Mar Vila-- cada cop són més presents a les costes catalanes a conseqüència de l'escalfament de l'aigua del mar associat al canvi climàtic:

Són espècies que s'adapten a temperatures més elevades i, per tant, com l'aigua s'està escalfant cada vegada més, aquestes espècies poden adaptar-se, reproduir-se i expandir-se aquí.

El xef Xavier Barrachina cuina croquetes de Bròtola (Òscar Callau)

Àgata Alberto, una de les autores del llibre, es mostra orgullosa dels xefs que han participat en l'obra:

Tenim des d'un Tomàs Brull, que ve de família calera, dels caleros d'Ametlla de Mar, instaurat a Palamós, fins a una Iolanda Bustos que, a més, ella practica la pesca esportiva i per tant ha pescat aquests peixos i els coneix. També hi ha un rosinc com és en Mateu Casañas, molt bon coneixedor del mar i excel·lent cuiner.

El primer sopar del cicle s'ha dedicat a la bròtola, també coneguda com a mòllera de fang, fura, molla o mamona. L'ha elaborat l'equip de cuina del Norai, el restaurant del Museu Marítim de Barcelona ubicat dins l'edifici gòtic de les Drassanes, encapçalat pel xef Xavier Barrachina. Segons explica, el menú es basa en el "producte de la terra, molt català":

Hem començat amb una croqueta de Bròtola, molt cremosa i untuosa. Després hem fet un caneló de brandada de bacallà amb uns ous de salmó salvatge i un suquet de bròtola amb mongeta de Santa Pau.

Aprofitar al màxim la costa catalana

La cap de l'àrea d'activitats i exposicions del Museu Marítim de Barcelona, Mireia Mayolas, explica que l'objectiu del projecte és "difondre temes vinculats amb la cultura marítima, però també amb la cultura immaterial":

Volem parlar de com hem consumit peix i com l'estem consumint: els peixos que hem menjat, com els hem menjat, com els hem cuinat...

Al cicle, es cuinen espècies de peixos que sovint són rebutjades pels pescadors

I és que, com apunta Cristina Caparrós -- armadora de la Barceloneta i col·laboradora del projecte, així com responsable dels webs Cap a Mar, on fan propostes de turisme i divulgació relacionades amb la pesca, i La Platjeta, on venen cistelles de peix fresc de proximitat-- actualment existeixen molts peixos desaprofitats a les costes catalanes:

Tenim la bròtola, el sorell, la llampuga, la castanyola, la negrita, la mòllera, la gamba blanca o el cranc blau, tot i que ara comença a ser bastant més conegut. També hi ha la rata, la lluerna, el garneu, el pop blanc, la canana o la beta.

Els sopars tenen un preu de 35 euros, van maridats amb vins del Penedès i es fan sempre a finals de mes. Del 30 de març al 30 de novembre es podrà tastar a la llisa el cranc blau, l'alatxa, la canana, la bacora, el pop blanc, la gamba blanca i la llampuga.

Avui és notícia

Més sobre Crisi climàtica

Mostra-ho tot