Setmana clau en la investigació del brot de pesta porcina africana: què en sabem fins ara?
Tret d'inici a una setmana clau en la gestió del brot de pesta porcina africana (PPA) a Catalunya i la investigació del seu origen. Aquest dimarts comença a treballar el comitè d'experts designat pel govern per tal d'investigar les causes del brot de pesta.
L'òrgan auditor, format per sis experts en gestió de laboratoris i instal·lacions d'alta contenció biològica, serà l'encarregat de concloure si l'expansió del virus s'ha produït per una fuita en un centre de recerca, tal com s'especula actualment.
Malgrat que encara s'ha de definir el pla de treball, experts consultats per TV3 apunten que el primer pas serà comparar el genoma del virus localitzat en els exemplars infectats amb l'estudiat en els laboratoris de recerca propers al focus.
En cas que es confirmi un laboratori com l'origen del brot, s'haurà de determinar com es va produir la fuita del virus i com es pot evitar que torni a passar. En aquest sentit, els mateixos especialistes apunten que les causes més probables podrien ser una mala incineració de teixits contaminats o l'incompliment dels protocols de seguretat.
La hipòtesi de la fuita va prendre força després que divendres el Ministeri d'Agricultura emetés un informe on no es descartava aquesta opció. En el document, en canvi, es deixava arraconada la tesi de la carn infectada, el que es va batejar com a hipòtesi de l'entrepà.
Mentre tot això encara no s'ha pogut aclarir, els pròxims dies es començaran a sacrificar els 30.000 porcs de les 39 granges situades a 20 quilòmetres del focus de la PPA.
Per abordar la situació, a banda del comitè diari de seguiment, el president Salvador Illa es reunirà aquest matí amb representants del sector porcí a Catalunya, al costat de la consellera d'Economia i el conseller d'Agricultura.
Els primers exemplars, localitzats a la UAB
Malgrat que encara no s'ha determinat quins centres seran examinats pel comitè d'experts, i malgrat que a Catalunya hi ha altres laboratoris on s'investiga la PPA, una de les institucions de recerca que ara mateix està en el punt de mira és la seu de l'IRTA, a la Universitat Autònoma de Barcelona.
Va ser prop d'allà on, els dies 25 i 26 de novembre, es van trobar els primers exemplars de porcs senglars morts.
Tot i això, fa només uns dies el responsable de la unitat de biocontenció d'aquesta institució i membre del comitè auditor designat aquest dilluns pel govern, Xavier Abat, va descartar que el brot pogués haver estat causat per una fallada dels protocols, un extrem que ara s'haurà de verificar.
Sigui com sigui, la confirmació dels dos primers porcs senglars morts per PPA, que es va produir el 28 de novembre, va comportar prendre mesures immediatament per evitar que es propagués el virus, unes mesures que encara es mantenen.
Entre elles hi ha la restricció de les activitats en el medi natural en un radi a 20 quilòmetres del focus i l'execució immediata d'un pla de contingència i vigilància del perímetre, que ha inclòs el desplegament d'un centenar de militars de l'UME.
Evitar l'expansió del virus, molt letal per als porcs, però innocu per a les persones, és un dels principals objectius. En aquest sentit, Vicens Enrique-Tarancón, coordinador del grup de sanejament del sector porcí a Lleida, assegura que és vital evitar que el virus passi el Tordera, ja que Girona representa el 20% de la indústria càrnia espanyola:
La delimitació que tenim marcada amb països tercers és d'àmbit provincial; si s'escapa de la província després serà difícil explicar que ho estem fent bé.
On es mantenen les exportacions?
De moment, les autoritats treballen per mantenir les exportacions arreu del món. Aquest dilluns, Corea del Sud ha estat l'últim país que ha acceptat les exportacions procedents de fora del radi de 20 quilòmetres del focus on s'ha detectat el virus.
La Xina, en canvi, ha tancat la frontera als productes porcins procedents de tota la demarcació de Barcelona, fet que inclou Osona i el Lluçanès, dues de les tres comarques catalanes que més porc produeixen. També s'està negociant amb el Japó i les Filipines per reobrir els mercats.
Pel que fa a la UE, la Comissió Europea limita les restriccions dels productes porcins a 91 municipis al voltant del focus de positius per pesta porcina africana. De fet, el sector porcí admet que manté una política comercial "agressiva" per intentar vendre el producte català a la resta de la Unió, encara que això suposi vendre la carn per sota del preu de cost.
Present en 13 països de la UE
Els casos detectats enguany han suposat els primers casos de pesta porcina africana detectats a Espanya des del 1995. Tot i això, la PPA és present en un total de 13 països de la Unió Europea: Itàlia, Alemanya, Polònia, Estònia, Letònia, Lituània, Eslovàquia, República Txeca, Hongria, Grècia, Romania, Bulgària i Croàcia.
En la darrera dècada també ha estat present a Bèlgica, Suècia i la República Txeca, que van aconseguir que s'erradiqués després d'aplicar estrictes mesures de control i vigilància.
Va ser justament aquesta proximitat amb altres països el que va fer que inicialment es considerés la possibilitat que el brot tingués l'origen en carn infectada.
La seqüenciació del virus, però, ha permès deduir que és possible que l'origen del virus no es trobi entre els animals o productes d'origen animal provinents d'algun dels països on actualment circula la malaltia.
