Netflix Warner HBO
Frank Gehry
Pesta porcina africana
Operació sortida
Concerts Rosalía Lux
Assassinat d'Abu Shabab
Sandro Giacobbe
Servei militar Alemanya
Cas Helena Jubany
Portes obertes Parlament
Pla Moves III
Betis - Barça
Ferran Torres
Busquets Alba MLS

Submergeixen al delta de l'Ebre 145.000 llavors d'ostres criades en captivitat

El projecte de l'IRTA busca reforçar la producció local per no haver de dependre de les importacions

Redacció

02/08/2025 - 07.05 Actualitzat 03/09/2025 - 14.11

Les primeres 145.000 llavors d'ostra arrissada tractades per l'Institut d'Investigació i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) s'han submergit aquesta setmana a les badies dels Alfacs i del Fangar, al delta de l'Ebre.

El projecte, impulsat pel Departament d'Agricultura, busca crear una producció local d'ostres més resistents als canvis de temperatura i als patògens, en un context de canvi climàtic i dependència de la llavor importada, principalment de França, tal com ha subratllat el director general de Pesca, Antoni Espanya:

"Moltes vegades, la llavor d'ostra que importem de fora, al no estar adaptada aquí al territori, té unes patologies latents que es desenvolupen aquí. I el fet que les produïm aquí, ja descartem una part important de la problemàtica que té l'ostra." 

La iniciativa, dotada amb un pressupost de 437.459 euros provinents dels fons de l'impost a les nuclears, té el suport del sector aqüícola, de l'IRTA i de l'Institut d'Estudis Professionals Aqüícoles i Ambientals de Catalunya (IEPAAC). 

Les llavors provenen de reproductors autòctons seleccionats i adaptats a les condicions del Delta, i es tracten durant quatre mesos a les instal·lacions del centre de recerca de la Ràpita fins a arribar als dos mil·límetres.

Un cop sembrades sota l'aigua, caldrà esperar entre deu o dotze mesos per determinar l'efectivitat del projecte quan les ostres agafin una mida comerciable.

Tècnic de l'IRTA mostrant les llavors d'ostra en desenvolupament (ACN// Jordi Marsal)

A diferència del musclo, l'ostra és més resistent a les altes temperatures, i això podria afavorir l'impuls del seu conreu al delta de l'Ebre. Actualment, es produeixen entre 700.000 i 800.000 quilos anuals d'ostres, davant dels tres milions de quilos de musclos

En el futur, un dels reptes que el sector planteja als experts de l'IRTA és la possibilitat de disposar de llavors triploides. Són les que no fresen a la primavera i es mantenen plenes, sobretot al juliol i agost, quan se'n dispara la demanda.