Tornar l'ordi a la dieta com a aliment saludable, el repte d'investigadors de Lleida
L'ordi és un cereal molt utilitzat per alimentar animals i elaborar cervesa, però amb el temps s'ha substituït pel blat en la dieta de les persones. Ara, investigadors de Lleida treballen per fer-ne valer les propietats, enriquint-lo per crear ordi saludable i que torni de nou a la taula de casa.
"El seu ús per al consum humà s'ha anat perdent. El blat refinat l'ha arraconat i, per exemple, s'han fet pans més bons", explica Laura Martínez, responsable de millora d'ordi de l'empresa Semillas Batlle.
Tot i així, aquesta companyia i científics de la Universitat de Lleida (UdL) i el Centre d'Investigació en Agrotecnologia, Agrotecnio, defensen que l'ordi és nutritiu, i els tipus que han desenvolupat al laboratori encara més.
Alterar l'ordi, una fórmula per prevenir malalties
Les varietats d'ordi biofortificat que han creat són tres, i han millorat el gra genèticament perquè sigui més amable per fer aliments i, sobretot, més saludable.
Té un alt contingut en beta-glucans (fibra) i antioxidants, i això el converteix en un bon aliat per reduir el colesterol i la inflamació i prevenir certes malalties.
Segons Laura Rubió, professora de la UdL i investigadora d'Agrotecnio, "aquest efecte és molt interessant perquè la inflamació és la base de patologies cròniques com la diabetis, malalties cardiovasculars o inclús neurodegeneratives".
Pa, snacks o begudes a base d'ordi
Ara, el gran repte és que la indústria alimentària hi cregui i l'incorpori com a matèria primera per fer-ne pa, snacks o, fins i tot, begudes com la kombutxa. "I que l'ordi saludable arribi a la taula dels consumidors", diu Rubió.
Sembla que ja hi ha qui està interessat que, tard o d'hora, aquest objectiu es compleixi.
