Un exemplar de tintorera a l'aigua
La tintorera és l'espècie que han trobat amb més freqüència en els aliments per a mascotes (Diego Delso/Wikipedia/CC BY-SA 4.0)

Troben restes de taurons en risc d'extinció en aliments per a gats i gossos

Dos investigadors de Singapur han analitzat productes de 16 marques diferents i alerten que en cap cas la presència de carn de tauró s'especifica a les etiquetes
Xavier Duran
3 min

Una gran part dels aliments per a gats i gossos que es venen a Singapur contenen restes d'espècies de taurons en risc d'extinció o vulnerables. Però les etiquetes no n'informen i això fa que els amos de les mascotes contribueixin, de forma involuntària, al comerç d'espècies protegides.

Així ho demostren Ian French i Benjamin J. Wainwright, de la Universitat Nacional de Singapur, en un article publicat a la revista Frontiers in Marine Science.

Els autors van analitzar mostres de 45 productes de 16 marques diferents. De les 144 mostres, en 45, prop d'un terç, hi van trobar restes de tauró.

El mètode utilitzat es basa en l'anomenat codi de barres d'ADN. Es tracta d'un fragment d'ADN que permet la identificació d'una espècie concreta, encara que estigui totalment triturada, barrejada i en petita quantitat.

Com que els productes destinats a l'alimentació, tant de persones com d'animals, se sotmeten a tractaments que poden destruir o degradar aquest material genètic, els autors han fet servir tècniques basades en fragments molt més petits, que també permeten determinar les espècies que hi ha a la mostra.

El tauró que han trobat amb més freqüència a les mostres és la tintorera, que no es troba a la llista d'espècies en perill però que, segons molts científics, està sent sobreexplotat. La segona espècie més freqüent és el tauró sedós, reconegut com a espècie amenaçada. També hi han trobat el tauró de puntes banques i el solraig clapejat.


L'etiquetatge no ho indica

Els investigadors afirmen que cap dels productes avisa sobre aquest contingut específic, i les etiquetes només parlen de peix oceànic, peix blanc o esquer blanc.

Per això, consideren que l'etiquetatge incorrecte no alerta els propietaris de mascotes, probablement preocupats per la protecció dels animals en general, d'aquest contingut perquè prenguin decisions informades:

Consegüentment, propietaris de mascotes i amants dels animals poden estar inconscientment contribuint a la sobrepesca de taurons en perill.

A l'article s'explica que les poblacions de taurons han disminuït un 71% en els últims 50 anys. El descens ha estat atribuït, en gran part, a les captures. Això es deu a la demanda creixent d'aletes, oli i carn d'aquests peixos. Això ha provocat que tres quartes parts de totes les espècies estiguin ara en risc d'extinció.

Com que els taurons tenen poc valor per a la indústria alimentària, els dos investigadors han pensat en la possibilitat que s'aprofiti en comptes de llençar-los.

Si fos així, diuen, la decisió seria "encomiable". Però afegeixen que són escèptics sobre la possibilitat que aquesta sigui l'única raó. En tot cas, creuen que la presència en els productes analitzats demostra la gran pressió pesquera a què els taurons estan sotmesos. Els taurons estan a la part més alta de la cadena alimentària i per això la seva davallada afecta profundament els ecosistemes.

French i Wainwright demanen millorar l'etiquetatge i abandonar les terminologies vagues que permeten posar-ho tot sota una denominació molt àmplia. Això permetria, diuen, tries més informades dels usuaris i beneficiaria, al seu torn, les poblacions de taurons.

Avui és notícia

Més sobre Alimentació

Mostra-ho tot