Un formatge elaborat al Mas d'Eroles, a Adrall, el millor de Catalunya

Salvador Maura fa el millor formatge de Catalunya. La producció del seu Mas d'Eroles, a Adrall, a l'Alt Urgell, s'ha endut el premi al millor formatge català. Ha estat en la tercera edició de la Fira Lactium, a Vic, dedicada al món del formatge. Un aparador per als productors artesans catalans, que troben així un canal més per arribar als consumidors.
1 min
Vic acull aquest cap de setmana la tercera edició de la Fira Lactium, dedicada al món del formatge. La fira és un aparador per als productors artesans catalans, que troben així un canal més per arribar als consumidors.

Els últims anys alguns ramaders han apostat per transformar la llet del seu bestiar en formatge i tancar ells mateixos el cicle de producció per l'elevat preu que les grans marques fan pagar per la llet als consumidors. Reconeixen que intenten mantenir tècniques artesanes, amb la menor maquinària possible, i seguir el mètode tradicional, però al mateix temps, els nous productors procuren innovar, per exemple en l'ús de diferents matèries primes.

Sector en creixement

Segons dades de l'Associació de Formatgers Artesans, a Catalunya hi ha uns 120 productors artesans, i cada any s'obren de 5 a 6 formatgeries artesanes més. Són encara un segment petit del mercat, però que, de mica en mica, es consolida.

Els consumidors aprecien, cada vegada més, la diferència entre el formatge artesà i l'industrial, i valoren la feina dels ramaders, que munyen al matí, fan el formatge i el venen el mateix dia de fabricació, donant un valor i una qualitat exclusius al producte.

La fira també ofereix tastos guiats, concursos i fòrums sobre el món del formatge.

Avui és notícia