
Viatjar en el temps amb l'olfacte: recreen l'olor de les mòmies de l'antic Egipte
Un grup d'investigadors de l'Institut Max Planck de Geoantropologia, a Alemanya, ha recreat "l'olor de l'eternitat", que es podrà experimentar en un museu
Redacció
03/09/2023 - 16.18 Actualitzat 03/09/2023 - 16.18
Transportar-te a l'Egipte de fa més de 3.500 anys a través d'una olor. És el que ha aconseguit un grup d'investigadors de l'Institut Max Planck de Geoantropologia, a Alemanya, que ha recreat les aromes utilitzades en la momificació d'una dona egípcia, segons publiquen a la revista Scientific Reports.
L'aroma, batejat com "L'olor de l'eternitat", es presentarà al Museu Moesgaard de Dinamarca en una exposició que oferirà l'experiència sensorial de conèixer una olor tan característica d'aquella època a Egipte, la que feien les mòmies després del procés de momificació.
Els investigadors han reconstruït les substàncies que van ajudar a preservar i perfumar l'egípcia Senetnay de la XVIII dinastia, cap al 1450 aC. Ho han fet a través de tècniques avançades com la cromatografia de gasos i de líquids.
La directora de l'estudi, Barbara Huber, ha explicat que s'han analitzat les restes de bàlsam que es van trobar en dos vasos canopis de l'equip de momificació de Senetnay, excavats fa més de cent anys per Howard Carter.
Huber ha explicat que l'estudi "encarna el significat cultural, històric i espiritual de les pràctiques mortuòries de l'Antic Egipte."
La recreació de l'aroma s'ha fet amb la col·laboració de la perfumista francesa Carole Calvez i la museòloga sensorial Sofia Collette Ehrich.
Més enllà dels ingredients del bàlsam
L'equip va descobrir que en els bàlsams amb què van preservar el cos de Senetnay hi havia cera d'abella, oli vegetal, grasses, betum, resines de pinàcies i substàncies pròpies de boscos tropicals del sud-est asiàtic; un fet que posa en relleu les connexions comercials a llarga distància.
Avui és notícia
Gossos i drons: així treballen els Agents Rurals per detectar casos de pesta porcina africana
Any horrible de la ramaderia: què explica la conjunció de dermatosi, pesta porcina i grip aviària
Com es treballa a l'IRTA-CReSA, el laboratori en el punt de mira de la pesta porcina africana
Reintroduir el llop per controlar la població de senglars? L'opinió d'ecologistes i ramaders
La mirada de quatre mestres sobre el sistema educatiu: "No podem atendre amb dignitat"