Escudella de Nadal: la recepta antiestrès d'Ada Parellada
Cuinar l'escudella i la carn d'olla de Nadal pot convertir-se en un maldecap si no es planifica i es prepara amb una mica d'antelació. Per no acabar amb nervis el dia en qüestió, la cuinera Ada Parellada ens proposa cuinar el plat estrella de les festes uns dies abans i congelar-ne els ingredients per separat.
Si vols tenir un dinar de Nadal plàcid, el millor que pots fer és planificar els àpats. Planificar vol dir les tres C: comprar, coure i conservar.
Què es necessita per fer una escudella?
En primer lloc dues olles grans, de 10 a 15 litres, una per a les carns i l'altra per a les verdures. Si no en tenim, es poden llogar. També és recomanable trucar abans a tots els convidats per saber si són vegans o vegetarians, per saber si han desenvolupat alguna al·lèrgia, alguna celiaquia o alguna intolerància.
És recomanable fer una llista de tots els ingredients que necessitem i encarregar-los amb temps.
Ingredients per a 6-8 persones:
- Carns: 1 gallina tallada a quarts i sense pell, 1 jarret de vedella amb os, 300 g de careta de porc, 2 ossos de vedella, del genoll, ossos de l'espinada del porc, 2 peus de porc, 1 orella de porc, 2 botifarres negres, 2 botifarres crues. Opcional: sagí de porc.
- Per a la pilota: 150 g de carn picada de vedella, 150 g de carn picada de porc, 3 grans d'all, 2 ous, julivert, farina, molla de pa, llet, 100 g de pinyons, pebre, sal.
- Verdures, hortalisses i llegums: 100 g de cigrons crus (o 200 g de cigrons cuits), 4 patates, 2 cebes, 1 nap, 2 porros, 2 pastanagues, 1 branca d'api, 1 xirivia, mitja de col d'hivern.
- 400 g de galets grans
- 10 litres d'aigua
Com es fa l'escudella?
En primer lloc, posem totes les carns, ben netes, a l'olla i les cobrim amb aigua freda. A foc fort. Quan trenqui el bull, ho colem i ho refresquem per treure part de les impureses. Ho tornem a cobrir amb aigua freda i ho fem bullir a foc mitjà durant una hora i mitja, escumant-ho ben sovint perquè ens quedi un caldo net, tot i que és important que sigui un caldo dens.
Hi afegim els cigrons (si són crus) remullats i preferentment dins d'una malla.
La pilota: remullem amb llet la molla del pa. Barregem les dues carns, les salpebrem i hi afegim l'all, el julivert, el pa, els ous i els pinyons (poden ser torrats). Ho pastem amb les mans, fem la forma de pilota i l'enfarinem.
I, per acabar, les verdures netes i pelades: Si no hi cap a l'olla de les carns, ho bullim en una olla a part i després ja ajuntarem els dos brous. Hi afegim els cigrons. Mitja hora abans d'acabar la cocció, hi posem les patates, la col, la botifarra crua i la pilota. I al final de tot hi posem les botifarres negres i els cigrons (si els hem comprat cuits).
Temps de cocció: la carn: 3 hores; les verdures: 90 minuts; els cigrons: 1 hora; la botifarra crua, les patates, la col i la pilota: mitja hora; la botifarra negra i els cigrons (si els hem comprat cuits): uns minuts.
És important refredar el caldo per evitar que fermenti. El truc és posar l'olla sobre una reixa o alçar-la d'alguna manera perquè passi aire per sota. No ha d'estar en contacte directe amb el marbre.
Què es pot congelar?
El brou, la carn d'olla i la pilota es poden congelar. Amb bosses amb tancament zip o tàpers. No s'han de congelar les patates ni els galets bullits.
El dia 23 ho traiem del congelador i ho posem tot a la nevera.
Preparació final i presentació a taula
El dia 25 bullim el brou i els galets, separats, amb aigua. Quan estiguin gairebé fets, els posem amb el caldo i els deixem que s'acabin de coure. La carn d'olla es pot escalfar al microones o bé al forn ben escampada en una safata, tapada, a 180 º durant 15 minuts. Si teniu forn de vapor també pot anar bé.
Bon profit i bon Nadal!
