L'origen del caganer i els efectes de l'alcohol en l'embaràs, a "Quèquicom"
"El caganer"
Al llarg de la vida, una persona es passa uns 50 dies assegut a la tassa del wàter. Cada persona produeix entre cent grams i un quilo d'excrements al dia. Si s'arriba a vell s'abandona aquest món havent deixat entre 4 i 5 tones de femta, fins i tot els qui pateixen restrenyiment crònic. Per a aquest sector, un 15% de la població, hi ha un dispositiu ideat per una empresa catalana que tracta el restrenyiment.
Es diu que en aquest país s'és molt escatològic. Hi ha el caganer, el tió que caga regals i, a escala industrial, l'empresa Roca produeix més de 30 milions d'unitats de porcellana l'any i és una de les més importants del món en fabricació d'inodors. Aquest programa explica la tecnologia hidràulica que fa funcionar els lavabo, uns aparells que han evolucionat en pro de la comoditat fins a les sofisticades tasses de vàter actuals que eixuguen i assequen. Però el reportatge també explicarà la importància de posar atenció al que es diposita dins la tassa del vàter, perquè és un indicador molt notable de la qualitat de la digestió. Una referència per classificar els excrements és l'escala de Bristol.
El programa també explicarà com la genòmica detectivesca pot aconseguir reduir els excrements de gos al carrer.
"Alcohol i embaràs"
La Itziar i la Carme van anar a adoptar als països de l'est. Al cap d'un temps es van adonar que les seves criatures no es desenvolupaven correctament. Van fer una visita a l'Hospital del Mar, i allí el pediatra i investigador de l'IMIM Òscar Garcia els va diagnosticar la Síndrome Alcohòlica Fetal. Aquesta síndrome és la deficiència intel·lectual més nombrosa d'entre les causes evitables, i a Espanya afecta, en diferent grau, a dos de cada mil nadons. Una criatura amb Síndrome Alcohòlica Fetal té una fesomia característica, però els danys més greus no es veuen, són intel·lectuals i permanents. No és cosa de mares alcohòliques, també n'hi ha casos entre bevedores ocasionals. Els científics no han pogut determinar la quantitat mínima d'ingesta d'alcohol que permeti assegurar que no hi ha risc. Quan la mare pren alcohol durant l'embaràs, pot estar propiciant, sense adonar-se'n, la Síndrome Alcohòlica Fetal. Quina és la quantitat mínima que pot beure una gestant per no perjudicar el seu nadó? No se sap. Així, doncs, si es vol tenir la certesa de tenir un fill sense la Síndrome Alcohòlica Fetal, l'única seguretat és no prendre ni una copa durant tot l'embaràs. El problema és que l'etapa més crítica és, justament, quan encara no s'ha confirmat l'embaràs.
A l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions fa temps que estudia aquesta síndrome, juntament amb la Vall d'Hebron i Sant Joan de Déu. El doctor en bioquímica de l'IMIM, Vicente Andreu, està buscant la manera de reduir-ne els efectes una vegada la criatura ha nascut. Molts d'aquests nens tenen greus problemes de comportament. La Raquel Sala, fundadora d'educadors familiars del projecte Koala, va a casa dels familiars per ajudar també els familiars a abordar el problema.
"Quèquicom", el programa de divulgació científica del 33, s'emet cada dimecres a les 22.00.
tv3.cat/quequicom
facebook.com/quequicom
twitter.com/quequicom33
