"Sense ficció" tanca l'onzena temporada amb els documentals "Insectes" i "L'últim sopar"

Demà, a les 22.35, "Sense ficció" tanca la temporada amb l'estrena d'"Insectes", una aventura gastronòmica al voltant del món, seguint els cuiners i investigadors del grup danès Nordic Food Lab, en la seva recerca per descobrir els beneficis dels insectes com a font d'alimentació. El documental està dirigit per Andreas Johnsen.
4 min

"Insectes" (dimarts, a les 22.35)

Els insectes s'han convertit en els darrers anys en tema d'actualitat en el món culinari. Especialment des que les Nacions Unides van recomanar-ne el consum com a recurs per combatre la fam mundial. Cuiners i gastrònoms els han destacat pel seu gust; els ecologistes pel seu baix impacte ecològic i els especialistes en salut pública pel seu contingut nutritiu. Semblaria, doncs, que els insectes són el nou superaliment que solucionarà tots els problemes de seguretat alimentària global.

A la ciutat de Copenhaguen, des de fa tres anys, un equip anomenat Nordic Food Lab, format pels xefs i investigadors Josh Evans, Ben Reade i Roberto Flore, ha estat viatjant pel món per conèixer l'opinió d'alguns dels dos mil milions de persones que ja mengen insectes.

El documental, dirigit per Andreas Johnsen, segueix aquests tres investigadors durant la seva recerca, cultiu, cuina i tast d'insectes a Europa, Austràlia, Mèxic, Kènia o el Japó, entre d'altres països. Un viatge que els porta a trobar i tastar tota mena d'insectes, com reines tèrmits, formigues meleres, vespes gegants verinoses i llagostes amb banyes llargues que poden provocar ceguesa temporal al seu depredador.

A través de les experiències i converses de l'equip a les zones visitades, al laboratori de Copenhaguen, a les visites a granges i a conferències internacionals, sorgeixen controvertides preguntes que el documental planteja als espectadors: Si els insectes produïts industrialment es converteixen en la norma, seran tan deliciosos i tan beneficiosos com els d'ecosistemes i cuines diverses que ja hi ha actualment arreu del món? Qui se'n beneficiarà de l'increment del consum dels insectes? O la pregunta definitiva: menjar insectes, salvarà el planeta?

"L'últim sopar" (dimarts, a les 23.40)

Carme Ruscalleda és la xef amb més estrelles Michelin del planeta. Una dona perseverant que, en un món d'homes, es va guanyar a pols un lloc fix entre els millors cuiners internacionals. El Sant Pau era el seu restaurant, conegut arreu del món. Un arriscat projecte personal que va bastir del no res al llarg de trenta anys d'èxits i que va tancar, de manera definitiva, el 27 d'octubre del 2018, dient així adeu al somni de la seva vida.

A "L'últim sopar", dirigit per Joan Celdran, un equip va seguir la cuinera durant les vint-i-quatre hores que van transcórrer abans, durant i després del tancament del seu restaurant.

Amb accés exclusiu a la família, al restaurant, a la cuina i, per primera vegada també al menjador, les càmeres van poder copsar com 27 privilegiats comensals van viure i experimentar l'últim àpat servit al Sant Pau. Una cerimònia amb tempo reposat, amb màxima atenció en els detalls i una experiència gastronòmica única i amb final inesperat.

Mentrestant, a la cuina, es respirava una emoció continguda. Aquella nit, la Carme tenia un segon xef de luxe, el seu fill Raül Balam. Tots dos, junt amb el seu equip, comparteixen la nit més màgica de les seves vides, conscients que tancaven no només un restaurant, sinó també un mite. A mesura que la nit avançava anaven aflorant tensions i emocions.

Aquesta no és una història de final trist. Amb el tancament del Sant Pau, la Carme Ruscalleda es reinventarà, com sempre ha fet, per afrontar nous reptes, a la cuina i a la vida.

Les audiències de la temporada

El "Sense ficció" d'aquesta temporada ha acumulat una mitjana de 256.000 espectadors i una quota de pantalla del 12,1%. A més, ha obtingut una audiència acumulada de 3.639.000 espectadors, que en algun moment han connectat amb el programa.

Els tres documentals més vistos han estat: "1-O, cas obert", emès el 15 d'octubre, amb una quota del 26,9% i 644.000 espectadors; en segon lloc, "Passeig de Gràcia: l'escenari burgès", que l'11 de febrer va ser vist per 475.000 persones i va tenir un 19,4% de quota de pantalla, i el documental "Història d'un assaig", que es va emetre el 5 de maig i va tenir 469.000 espectadors i una quota del 18,3%.

Pel que fa al panel qualitatiu de GFK, el programa obté una bona valoració mitjana, amb 8,7 punts sobre 10 i els panelistes consideren en un 91% que és un programa de molta qualitat.

També s'han fet més d'1.000.000 de reproduccions de vídeo, en directe i a la carta, obtenint una mitjana setmanal de prop de 17.000 usuaris únics i 27.000 reproduccions de vídeo. El documental amb més audiència digital ha estat "1-O, cas obert", amb 71.000 reproduccions. Cal destacar també que, aquesta temporada, ha estat la que ha obtingut més audiència de les emissions en directe del programa.

tv3.cat/senseficcio
facebook.com/senseficcio
twitter.com/senseficcio
#SenseFiccióTV3

Avui és notícia