Quin és el millor material per al tàper?
L'empresa que va inventar els tàpers i que els va donar un nom genèric fa 77 anys, Tupperware, és a punt de fer fallida. Ha llançat l'avís que té problemes financers als accionistes i les seves accions han caigut en picat. Però menjar de tàper continua sent molt habitual al nostre país, perquè des que es va esgotar la patent de l'empresa han sorgit centenars de marques que li fan la competència amb productes similars.
Tàpers de plàstic
Són els més semblants a l'original, els més lleugers i resistents als cops. En acabar-se la patent, els fabricants es van llançar a fabricar recipients hermètics d'aquest tipus. El director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, ha explicat a "Planta baixa" que cal comprovar que siguin aptes per al microones i que tot i que tenen avantatges, resisteixen pitjor la calor que altres materials, i també tenen més facilitat per acabar tacats i absorbir greixos.
Tàpers de vidre
Són els preferits de Massanés perquè es renten millor, es poden posar al microones o al forn i són més duradors. Entre els desavantatges, però, hi ha que pesen més i que són més fràgils.
Tàpers de metall
Són les carmanyoles de tota la vida, que existien abans de la invenció del tàper modern. Són robustos i lleugers, com els de plàstic, i no tenen els problemes de neteja o els derivats de la calor. Però tenen l'inconvenient que no es poden posar al microones.
Tàpers de silicona o bambú
Les últimes novetats davant de l'intent de reduir els plàstics ofereixen alguns avantatges: els de silicona es poden plegar i ocupen menys espai, i els de bambú també pesen poc i són difícils de trencar.
I què hi posem dins?
Massanés ha recomanat seguir la regla de dividir el plat en tres porcions: una meitat i dos quarts. En una meitat hi posarem les verdures; en un dels quarts, la proteïna (carn, peix o llegums), i en el tercer quart, els hidrats de carboni, com patates, arròs o pasta. Tot això es pot posar en un sol tàper amb un guisat o una amanida o com a primer i segon plat. El que és important és anar amb compte amb la seguretat alimentària: els aliments han d'estar ben cuinats i els hem d'escalfar al microones abans de menjar-los.
