Romesco
Receptes amb romesco

Romesco, xató, salvitxada i salsa de calçot. Les variacions de la salsa amb nyores

En Josep Pla deia que el romesco és un sofregit complicat, però per una vegada -i sense ganes de crear un precedent- li portarem la contrària. El romesco és una de les grans salses catalanes, de tradició romana i àrab. La paraula ve de remescolar i porta la picada, el pebrot i el tomàquet. Tots ells ingredients bàsics de la nostra cuina. A partir del romesco, repassem les seves salses germanes.
Xevi Miró
2 min

El xató, la salsa romesco, la salsa de calçot i la salvitxada tenen molts punts en comú. Són salses de color vermell i textura més o menys sorrosa. Totes porten fruits secs, pebrot secs (nyores o pebrot del romesco) vinagre i -molt sovint- tomàquet. Això vol dir que malgrat que estiguin molt arrelades a tot el territori, són relativament modernes, ja que nyores i tomàquet van arribar després del segle XVI. La seva tradició va sorgir de la Catalunya Nova, és a dir, des del Garraf i cap al sud fins a Alacant.

Segons els usos, canviarà la consistència i el punt picant.

Receptes amb romesco

Xató

Amanida clàssica d'hivern a la qual posem una truita feta amb créixens. La salsa de xató dona nom a aquest plat típic del Garraf. Aquí la salsa acompanya una amanida i per tant, serà una versió suau i força densa.

Xató amb guacamole i magrana

La salsa del xató i el guacamole tenen en comú que són dues salses fetes al morter amb productes trinxats. El tomàquet s'ha adaptat al nostre territori i ja l'hem fet nostre, però què hauria passat si en comptes del tomàquet hagués estat l'alvocat? Avui canviem la típica salsa de xató per un guacamole.

Xató diferent

En Valentí Mongay de La Salseta de Sitges ens proposa un xató diferent amb verat en comptes de tonyina o bacallà.

Rajada amb romesco i fesols

La salsa de romesco se sol fer per acompanyar un peix o una carn. En aquest cas, farem una rajada amb fesols. Ens ho explica en Xavier Ferraté del restaurant Bresca de Cambrils.

Romescada d'aranya

L'aranya és un peix que no és divertit trobar-te'l a la platja per culpa de de les seves picades, però quan és al plat és deliciós. El fem amb una romescada, la versió més liquada del romesco. Ideal per als guisats de peix.

Temes relacionats

Avui és notícia

Més sobre Consells de cuina

Mostra-ho tot