
Ballerina Cappuccina, Tralalero Tralala... on neix la tendència viral de l'"italian brain rot"?
L'"italian brain rot" el formen un conjunt de personatges extravagants, amb accent italià i generats artificialment, que les xarxes socials han convertit en història d'internet
Una ballarina amb una tassa de cafè amb llet per cap, un tauró que passeja amb vambes per la platja o un tronc personificat que sosté un bat de beisbol. Les xarxes socials fa mesos que s'omplen d'estranyes criatures generades artificialment i internet és més absurd que mai.
L'"italian brainrot", el fenomen "podridura cerebral italiana", no és fàcil d'explicar, però ni és autènticament italià ni encaixa en la definició de "brainrot" o "podridura cerebral" que es va convertir en la paraula de l'any 2024 per l'Oxford University Press.
La millor introducció que es pot fer d'aquests mems virals i internacionals és a través d'alguns vídeos d'exemple on es pugui començar a entreveure algun sentit a aquests personatges creats amb intel·ligència artificial i que tenen noms originals que sonen italians.
Com es fan les creacions surrealistes que arrasen a TikTok
Va ser cap a principis d'any quan TikTok es va començar a omplir d'aquestes creacions absurdes, generades amb algun model d'IA text a vídeo, capaç de crear automàticament vídeos a partir d'instruccions per escrit.
Els trets que comparteixen tots els personatges de l'"italian brainrot" és que els creen diferents persones, se'ns presenten en vídeos de pocs segons i tenen noms estrafolaris.
Són barreges surrealistes d'animals i/o objectes personificats i tenen tocs italians que es veuen reforçats per tòpics i el marcat accent italià d'un narrador que els descriu de forma absurda.
La veu d'aquest narrador és, també, generada artificialment, amb la característica veu d'Adam, un model de veu artificial masculina propietat de l'empresa ElevenLabs que té molt èxit a TikTok, en diferents idiomes i accents.
Aquestes creacions automàtiques virals van néixer a TikTok, on acumulen milers de milions de reproduccions i milers de publicacions amb l'etiqueta #italianbrainrot, però ràpidament es van escampar per Instagram, per YouTube i per missatgeria instantània, des d'SMS a xats de WhatsApp.
Tot i que el tauró amb peus i vambes de marca i el cocodril bombarder van ser de les primeres creacions, la Ballerina Cappuccina és una de les que ha tingut més èxit. Aquest n'és el vídeo original:
Un jove de 24 anys de Romania amb qui ha parlat el NY Times en va ser l'autor original. Cap al març, Susanu Sava-Tudor va escriure un "prompt" o instrucció similar a "ballarina amb tutú i cap de tassa de cafè que balla".
En prémer "generar", va néixer la Ballerina Cappuccina, que ràpidament va pujar a TikTok acompanyada de la narració amb accent italià que explica que aquesta és la dona d'una altra creació coneguda en l'univers "italian brain rot", el Cappuccino Assassino: un cafè per emportar amb dues espases i aspecte de ninja.
El mateix Sava-Tudor explica que tota aquesta tendència viral és una "forma d'humor absurd" en el qual cadascú aporta un granet més de sorra, un exemple més de la capacitat viral que té el contingut "slop", o "AI junk", contingut porqueria generat artificialment.
Samarretes sobre històries aleatòries, col·laboratives i inconnexes
L'univers "italian brain rot" no para de créixer, cada usuari que hi vol participar puja una creació nova on es repeteixen patrons i es replantegen les històries. El "lore", la narració argumental que els uneix, és construït en comú.
D'un dia per l'altre, l'apassionada ballarina Ballerina Cappuccina, tot i estar casada amb el Cappuccino, ha tingut diferents fills amb Tralalero Tralala i té un incident amb Tung Tung Tung Tung Sahur.

És una de les característiques dels mems: es reprodueixen i escampen de forma viral i prenen vida pròpia perquè tothom hi participa, hi contribueix, resignifica els conceptes i explica la vida de cadascuna de les criatures artificials.
Un altre dels trets habituals dels mems, especialment quan són generats artificialment, és que neixen sense drets d'autor. Un extrem que estan aprofitant molts particulars per lucrar-se amb la venda d'objectes impresos en 3D, samarretes, mitjons, joguines i tota mena de marxandatge.
"Nooo, la polizia": la màquina de mems
Com més absurda és la història, més gràcia fa als joves i més difícil és de comprendre i d'entrar-hi per als que hi arriben tard, habitualment els adults. És la sensació de "gag intern" que comparteixen els que coneixen l'esbojarrada intrahistòria d'un nou contingut viral.
Cada nova aportació a l'"italian brain rot" és un nou mem potencial. A tall d'exemple, aquest és el cas de la frase "Nooo, la polizia", el nou mem viral que s'ha utilitzat en nombrosos contextos diferents, però va néixer en una sèrie de vídeos amb personatges de l'univers de la "podridura cerebral italiana" que eren arrestats per agents de la policia.
La veu artificial del narrador habitual, en aquest cas, deixa anar un llarg lament en què diu: "Nooo, la polizia".
Aquesta frase va sentir-se per primer cop en vídeos artificials l'abril passat i ara ja se sent pels carrers de Barcelona, quan grups de joves es lamenten per qualsevol situació.