Afectació de la Covid-19 a Barcelona per barris: colpeja més les àrees desafavorides

Segons l'Agència de Salut Pública, a mesura que disminueix el nivell socioeconòmic de la població, augmenta la xifra de diagnosticats de coronavirus

Bernat Rexach / Begoña GrigelmoActualitzat
Montbau és el barri de Barcelona on el coronavirus està fent més mal. És un dels barris més envellits de la capital catalana i on es concentren diverses residències geriàtriques. Enlloc més de la ciutat hi ha hagut tants positius diagnosticats per habitant.

Carme Borrell, gerent de l'Agència de Salut Pública de Barcelona, creu que el nivell socioeconòmic pot tenir incidència en els casos de Covid-19, ja que la malaltia colpeja més els barris desafavorits:

"A mesura que disminueix el nivell socioeconòmic, tendeix a augmentar la xifra de diagnòstics de Covid. Per tant, el nivell socioeconòmic pensem que hi juga un paper. Potser no és l'únic, però hi juga un paper."

Segons Borrell, hi ha més probabilitats de contagiar-se si es fan feines més precàries:

"Si es té una feina que no et permet quedar-te a casa, i en el cas de les feines més precàries això passa més, doncs evidentment també tens més probabilitats de contagiar-te, tant en els desplaçaments com a la feina."

 

A Montbau hi ha hagut 4.000 casos per cada 100.000 habitants des de l'inici de l'epidèmia, i a Vallbona, uns 2.400.

A Nou Barris i algunes zones de Sants-Montjuïc el coronavirus s'hi acarnissa molt més que a Sarrià-Sant Gervasi o al barri de Pedralbes, el que en té menys casos: uns 300 per cada 100.000 habitants.

 

 

 

L'Angélica Wilma Rocha es dedicava a la neteja al sector de l'hostaleria i ha perdut la feina. El seu marit no té papers i tampoc treballa. Ara mateix, viuen en una habitació amb la seva filla de dos anys i tots tres estan diagnosticats amb Covid.

Han rellogat el menjador i l'altra habitació per poder pagar part del lloguer de 700 euros i subsisteixen amb l'ajuda dels serveis socials.  

"Sortim a la cuina, fem el mínim necessari, anem al bany, la dutxa i després altre cop a l'habitació. No tinc ni finestra a la terrassa. Una finestreta que dona al carrer i res més. Portem molt estrès... Bé, el porto jo. Els tres aquí, que si un s'enfada o es posa de mal humor... És molt difícil, molt frustrant."

 

Els treballadors socials també veuen aquesta relació entre la Covid i la població més desafavorida. Encarna Medina, treballadora social sanitària al CAP Carles Ribas, s'ha trobat, a més a més, amb confinaments complicats:

"En aquests territoris on la població és més vulnerable està sent molt més difícil superar el dia a dia. Ens trobem amb confinaments en pisos petits en què s'ha de fer un aïllament, i el que plantegem és que aquest malalt pugui ingressar en un hotel salut."

"Ens hem trobat també amb famílies amb dos menors i que han hagut de buscar la manera d'allotjar aquests nens perquè no hi havia altres famílies que se'n poguessin fer càrrec."

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut