Un adolescent al llit (Horitzontal)
Els adolescents han de dormir entre 8 i 10 hores

Alerta per la falta de son en infants i adolescents: pot afectar la conducta i l'aprenentatge

Entre el 20% i el 40% de la població de 0 a 18 anys té insomni, dificultats per agafar el son o es desperta durant la nit

Purificació Barceló/Marc Vidal JuanolaActualitzat

Els problemes per dormir o la falta de son també afecten infants i adolescents. Es calcula que entre el 20% i el 40% de la població entre 0 i 18 anys té insomni, dificultats per agafar el son o es desperta durant la nit. A més, el 52% dels adolescents admet que va a classe després de dormir menys de vuit hores.

Són dades de l'últim informe de prevenció de l'Escola de Salut de l'Hospital Sant Joan de Déu Barcelona, que alerta de les conseqüències en la salut i l'aprenentatge que pot tenir dormir poc o malament en aquestes edats primerenques.

Entre aquestes afectacions, es pot veure alterat el procés de creixement, perquè és durant el son quan se segrega més hormona del creixement. També pot limitar la funció immunitària i predisposar a la diabetis o l'obesitat.

A més, la falta de son incideix en la conducta de l'infant, ja que afecta regions cerebrals relacionades amb la presència d'actituds de risc i els accidents.

Infants jugant al pati de l'escola
La falta de son pot portar les criatures a no calcular els riscos d'una acció

També repercuteix de manera negativa en el seu desenvolupament emocional, perquè durant el son se segreguen proteïnes i hormones que ajuden a madurar el sistema nerviós i afavoreixen el desenvolupament neuronal. 

 

Un de cada tres menors té trastorn o alteració del son 

Segons l'informe, un de cada tres menors presenta un trastorn o una alteració del son que altera la seva conducta, activitat social i rendiment acadèmic. Entre aquests hi ha l'insomni, que és el més prevalent entre la població infantil. Es calcula que un 30% de les criatures entre sis mesos i 5 anys en tenen. 

Un altre dels trastorns són les anomenades parasòmnies, que engloben qüestions com el somnambulisme, el despertar confusional o els terrors nocturns, i afecten entre un 15% i un 20% de les criatures.

En el cas dels adolescents, les xifres són especialment preocupants. La falta de son provoca que el 24% tingui un pitjor rendiment escolar. Per això recomanen retardar l'hora d'entrada als instituts o l'horari de les matèries principals.

De fet, aquesta és una mesura que van comprovar experimentalment perquè van situar un examen un dimecres i va tenir millors qualificacions que un dilluns o un dimarts, quan els adolescents encara pateixen el que s'anomena "jet-lag social", el ritme diferent de son que tenen els caps de setmana. 

Així doncs, amb l'adaptació dels horaris dels instituts "s'aconseguiria millorar la qualitat i els resultats acadèmics dels adolescents i reduir els problemes de conducta", segons Gonzalo Pin, coordinador del grup de son de la Societat Espanyola de Pediatria.

Nomofòbia: És aconsellable dormir amb el mòbil apagat o fora de l'habitació
Nomofòbia: És aconsellable dormir amb el mòbil apagat o fora de l'habitació (iStock)

 

El decàleg per dormir bé, segons l'informe

Segons aquest informe, les recomanacions que es fan perquè els infants i adolescents --i en general tota la família-- dormin bé són:

 

Quantes hores de son al dia?

Dormir bé o dormir malament és clau en totes les etapes de la vida, però especialment en les primeres perquè, segons l'informe, el cervell dels més petits està encara en desenvolupament i això fa que la pèrdua de son sigui més greu que en els adults. 

Per Òscar Sans, cap de la Unitat de Trastorns del Son de Sant Joan de Déu, dormir és vital per créixer bé:

"El 100% de desenvolupament del cervell no s'aconsegueix si no es descansa en condicions de quantitat i qualitat."

Les hores de son es van reduint amb l'edat entre els nounats, que es recomana que dormin entre 14 i 17 hores, i els adolescents, que ho han de fer entre 8 i 10 hores.

Garantir un son reparador és encara més important en infants amb autisme o problemes del neurodesenvolupament. En aquests casos, entre un 50% i un 80% tenen alteracions en la qualitat del son.

ARXIVAT A:
SalutEducació Menors
Anar al contingut