António Costa, sobre les gestions del govern espanyol pel català a Europa: "Està molt compromès"

En una entrevista al "Més 3/24", el president del Consell Europeu també ha celebrat l'elecció de Friedrich Merz com a canceller i ha dit que tenir "una Alemanya forta és bo per a Europa"

Actualitzat

El president del Consell Europeu, el portuguès António Costa, ha destacat la tasca que està fent el govern espanyol per aconseguir l'oficialitat de la llengua catalana a la Unió Europea. Costa ha assegurat que l'executiu de Pedro Sánchez està sent "molt actiu en els contactes" per aconseguir l'acord dels altres 26 estats de la Unió.

En una entrevista al "Més 3/24", Costa ha apuntat que per aconseguir el reconeixement del català cal "voluntat política", però també vèncer "dificultats tècniques i qüestions monetàries". A més, ha matisat que la decisió sobre la llengua catalana no depèn d'ell, sinó d'un acord dels Vint-i-set.

"No s'ha d'obrir un precedent i que es multipliquin les llengües de treball, perquè hi ha altres llengües en altres països, però el govern espanyol ha presentat el cas de Catalunya com un cas molt específic i diferent d'altres casos."

Pel president de Consell Europeu, els intents de la Moncloa perquè el català sigui llengua de treball en el si de les institucions europees demostren "la importància que Catalunya té a Europa.

Costa ha afirmat que "Catalunya ha tornat al centre de l'activitat europea", i ha destacat que "moltes empreses que havien deixat Catalunya han tornat". En aquest sentit, ha elogiat el paper de Catalunya com a regió europea i l'ha definit com "una de les puntes de llança d'Espanya a Europa":

"Sempre ha estat una regió molt oberta a Europa, té una base industrial, una cultura d'innovació molt potent."


"Una Alemanya forta és bo per a Europa"

Entrevistat hores després de l'elecció de Friedrich Merz com a nou canceller alemany, Costa ha celebrat que a Berlín hi hagi un executiu de la CDU i l'SPD, que ha definit com "una coalició molt forta, dels dos grans partits, tots dos molt compromesos amb el projecte europeu.

En aquest sentit, ha celebrat que tenir "una Alemanya forta és bo per a la nostra Europa".

Sobre l'accidentada primera votació al Bundestag i l'auge de l'extrema dreta d'Alternativa per Alemanya, el president del Consell Europeu ha assenyalat que de "crisis polítiques n'hi ha a cada país", però considera que Alemanya "l'ha resolt bé". Costa s'ha mostrat que l'executiu de Merz sigui "un bon govern".

"No soc creient, però soc creient de Francesc"

Poques hores abans de l'inici del conclave que ha d'elegir el nou papa, Costa ha lloat la tasca de Jorge Bergoglio i ha desitjat que el pròxim pontífex "sigui un continuador de Francesc".

El president del Consell Europeu s'ha manifestat "creient de Francesc", tot i no creure en Déu, i ha destacat la defensa que el pontífex ha fet de "respectar la dignitat humana, combatre les desigualats i respectar el nostre planeta":

"El missatge que ens ha dirigit, les paraules que ens han inspirat al llarg d'aquests anys han tocat tothom: els creients, però segurament també els no creients."

Aranzels, Ucraïna i Gaza

Entrevistat per Marina Romero, Costa també ha criticat l'ofensiva aranzelària de l'administració Trump. Ha assegurat que els aranzels no són "el camí cap al desenvolupament econòmic", sinó "el camí cap a problemes econòmics":

"Crear aranzels és crear problemes: per a les empreses, per als ciutadans."

Costa ha remarcat que Brussel·les està negociant amb Washington una proposta de zero aranzels i ha pronosticat que, en cas de tirar endavant, "donaria un contingut molt positiu a les relacions entre Europa i els Estats Units". 

Sobre la guerra a Ucraïna, ha insistit que "només" Kíiv "té legitimitat per dir quins són els termes que accepta per a la pau". Costa ha insistit que "la pau ha de ser justa i duradora", i ha remarcat que, perquè sigui justa, "no pot compensar l'agressor, que és Rússia."

També ha fet referència a l'apagada elèctrica viscuda la setmana passada a la península Ibèrica, ha elogiat la resposta de la ciutadania i s'ha mostrat partidari d'"escoltar els experts i els tècnics per comprendre la causa del que ha passat".

Arran de l'apagada, ha reconegut que no té "complet" el kit d'emergència que la Comissió Europea recomana tenir a casa i, amb un somriure, ha dit que ha après "que l'hem de completar". 

En canvi, ha evitat definir la massacre de Gaza com un genocidi i s'hi ha referit com "una tragèdia i una clara violació del dret internacional".

El president del Consell Europeu, António Costa, durant l'entrevista al Més 324
El president del Consell Europeu, António Costa, durant l'entrevista al "Més 3/24" (3Cat)

Reunió amb Illa al Palau de la Generalitat

En la visita que ha fet aquest dimarts a Catalunya, Costa també s'ha reunit amb el president de la Generalitat, Salvador Illa.

En la primera visita que fa un president del Consell Europeu al Palau de la Generalitat, Illa li ha tornat a reclamar suport perquè la llengua catalana sigui oficial a Europa, com ja va fer en la trobada del mes de febrer a Brussel·les.

Costa i Illa també han compartit la necessitat d'enfortir el projecte europeu davant la incertesa actual.

En la visita a Catalunya, el president del Consell Europeu també ha visitat la planta de Seat a Martorell i ha assistit a les jornades del Cercle d'Economia.

António Costa i Salvador Illa, aquest dimarts al Palau de la Generalitat
António Costa i Salvador Illa, aquest dimarts al Palau de la Generalitat (ACN/Rubén Moreno)


 

ARXIVAT A:
Unió EuropeaAlemanyaPapa FrancescGazaCatalà
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut