"Cedeix-nos el vot": fills de migrants que no poden votar busquen abstencionistes

Dos fills de migrants nascuts a Catalunya, però sense la nacionalitat espanyola, impulsen una campanya per poder votar a través d'abstencionistes

Actualitzat

La Safia i l'Ahmed han nascut a Espanya, però no podran votar a les eleccions generals del dia 28. Els fills de migrants nascuts aquí no tenen la nacionalitat espanyola automàticament, i els tràmits per obtenir-la poden durar anys.

Tots dos són majors d'edat, però continuen sense aparèìxer al cens electoral perquè no tenen reconeguda encara la nacionalitat espanyola. Per això han començat una campanya a les xarxes per trobar algú que voti per ells.

Amb el lema "Votar és un dret", la campanya pretén recuperar el vot de persones que no volen votar perquè el cedeixin a altres persones que no tenen reconegut aquest dret. I en pocs dies han rebut una munió de respostes d'arreu d'Espanya.

És el cas de l'Elisabet Alarcón, abstencionista convençuda, que aquest cop votarà, però amb la papereta que vulgui la Safia:

 

"A partir dels 18 que vaig tenir l'oportunitat de votar vaig decidir que no ho faria, perquè em semblava que la majoria de partits no representaven la totalitat de la població espanyola."

 

 

Però més enllà de poder expressar el sufragi el dia 28, la campanya és també una denúncia de les traves i els problemes que es troben els fills de migrants nascuts a Espanya per obtenir la nacionalitat. La Safia va començar els tràmits quan va fer els 18 anys, però cinc anys després, encara no l'ha aconseguida:

 

"Sempre et donen allargues, i sempre hi ha retards. Per què triguen tants anys a contestar-nos? Per què els fills d'immigrants que hem nascut aquí no podem anar amb el certificat de naixement i el permís de residència i votar?"

 

 

Ahmed, l'altre impulsor de la campanya "Votar és un dret", reclama que aquesta discriminació s'acabi:

 

"Si paguem impostos, i treballem i estudiem aquí, hauríem de tenir el mateix dret de poder votar, participar políticament i escollir els nostres representants com qualsevol ciutadà."

 

 

Espanyols a l'estranger


La idea de la Safia i l'Ahmed no és nova, però és la primera vegada que es focalitza a trobar donants de vots per a fills de migrants a qui es nega aquest dret.

Per això, el web de la campanya Votaresunderecho.es permet posar en contacte persones que tenen pensat abstenir-se amb aquelles que volen però no poden votar i subrogar el seu dret al sufragi.

Aquesta cessió del vot va néixer anys enrere, arran de les dificultats burocràtiques amb què es trobaven molts ciutadans espanyols residents a l'estranger a l'hora d'exercir el vot per correu des dels seus països de residència.

D'aquí va sorgir la iniciativa "Rescata el meu vot", que buscava abstencionistes a Espanya perquè anessin a votar seguint les preferències polítiques del ciutadà que no podia fer-ho. A les eleccions del 20 de desembre de 2015, la campanya va aconseguir "rescatar" més de 1.200 vots.

 

 

ARXIVAT A:
Eleccions 28A
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut