Comença la selectivitat: més de 44.000 alumnes s'examinen en les noves PAU

Nou rècord de matriculats a les proves PAU, que tenen lloc fins al 13 de juny en 31 municipis d'arreu del país

Actualitzat

Aquest dimecres ha començat la selectivitat 2025, en què 44.238 estudiants s'examinen amb l'objectiu d'accedir a la universitat. 

El primer examen ha estat el de llengua castellana i literatura. En l'apartat de comprensió lectora, els alumnes s'han enfrontat a un text periodístic sobre el concepte de la sinestèsia, un tema que ha sorprès. També han hagut de desenvolupar la idea de la incertesa en la prova d'expressió escrita, que alguns han considerat "molt filosòfic". 

En l'aspecte de coneixement literari, han tocat textos d'Azorín i Pío Baroja, mentre que en la reflexió lingüística alguns han quedat fora de joc amb la pregunta sobre les perífrasis aspectuals, que alguns estudiants han considerat "fotut" perquè no sabien "què era això".

Al migdia ha estat el torn de la prova de llengua estrangera, que ha acabat a dos quarts de dues. Preocupava molt anglès a alguns estudiants, que explicaven a TV3 que era l'assignatura "que ha anat pitjor durant l'any", però hi ha hagut estudiants que han sortit de l'examen amb optimisme.

El "listening" i un "writing" eren prou "fàcils", segons els estudiants preguntats. Aquest últim apartat tenia una doble opció temàtica a escollir: la importància de la cuina tradicional i el seu estat actual o una descripció d'un dia qualsevol durant l'estació de l'any preferida de l'alumne en què es demanava detalls sobre l'"atmosfera general, activitats i sensacions". 

El "reading" d'anglès s'ha dedicat a la "confusa" política de propines

Els estudiants han tingut un nou descans fins a la següent prova, que ha començat a les 15.00 i pot ser de cor i tècnica vocal, física, fonaments artístics, geografia, geologia i ciències ambientals o literatura dramàtica, segons l'opció escollida.

 

Nervis, resignació i optimisme

Hi havia nervis per començar, tot i que es dissipaven de pressa un cop davant l'examen i l'ambient majoritari, a primera hora, era de resignació i optimisme. "Crec que anirà bé i no ens hem de preocupar tant", segons deien alguns dels estudiants a les càmeres de TV3 abans de les proves. "Alea iacta est", rematava un d'ells, demostrant haver repassat per l'examen de llatí de dijous. 

A les proves d'aquest any s'ha assolit un nou rècord de matriculats, amb un 4% més d'alumnes que l'any passat. Dels més de 44.200 inscrits, prop de 34.000 han fet segon de batxillerat, més de 5.200 han acabat un cicle formatiu de grau superior i, la resta, prop de 5.000, hi accedeixen per matrícula lliure.

"Coneixem l'estructura [de l'examen], però no sabem ben bé com ens preguntaran els temes", explicava una de les estudiants abans de començar el procés. Les proves d'enguany estan marcades pel nou model d'exàmens --més competencials i amb una sola opció per matèria-- i pels canvis de criteri en la correcció de les faltes d'ortografia.

Primer exàmen de les proves de la selectivitat 2025 a la Facultat de Veterinària de la UAB
Primer exàmen de les proves de la selectivitat 2025 a la Facultat de Veterinària de la UAB (3Cat)

A la selectivitat 2025 hi entren un total de 35 matèries, amb quatre novetats en la fase d'admissió: tècniques d'expressió graficoplàstica, dibuix tècnic aplicat a les arts plàstiques i el disseny, cor i tècnica vocal, i moviments culturals i artístics.

264 docents de secundària i universitat han participat en l'elaboració dels enunciats. Més de 2.400 professors participen en l'organització, vigilància i correcció de les proves.

 

221 tribunals en 31 municipis

Barcelona és la demarcació amb més alumnes matriculats --33.776--, seguit de Tarragona, amb 4.168, Girona, amb 3.819, i Lleida, amb 2.475.

Els estudiants estan distribuïts arreu del territori, en 31 municipis que acullen els exàmens de selectivitat.
 

En total hi ha 221 tribunals i 1.400 aules per a les proves, gairebé totes en campus de les universitats catalanes, així com en alguns centres de secundària on habitualment s'han fet proves PAU.
 

Horaris de les proves

La convocatòria ordinària de les PAU té lloc els dies 11, 12 i 13 de juny. Totes les proves tenen una durada d'una hora i mitja i les tres jornades estan organitzades amb la mateixa estructura:

  • De 8.30 a 9 del matí: comprovació de les dades i la documentació dels alumnes
  • De 9 a 10.30 del matí: primer examen
  • De 10.30 a 12 del matí: descans
  • De 12 a 13.30 del migdia: segon examen
  • De 13.30 a 15 de la tarda: descans
  • De 15 a 16.30: tercer examen

Els alumnes que hagin tingut alguna incidència o malaltia el dia de l'examen, i que ho hagin acreditat, es poden examinar al Tribunal Especial d'Incidències una setmana més tard, els dies 17, 18 i 19 de juny. Al setembre, els dies 3,4 i 5 hi haurà una convocatòria extraordinària.

Podeu consultar l'horari detallat de les proves, per assignatures.

Instruccions per als dies de les proves

Els dies de les proves, els estudiants han de seguir una sèrie d'instruccions generals:

  • Presentar el document identificatiu abans de la prova i deixar-lo sempre visible a sobre de la taula durant l'examen.
  • Seguir les indicacions dels vocals del tribunal, guardar silenci absolut i comportar-se de manera correcta durant els exàmens.
  • Deixar les bosses o les motxilles on els vocals del tribunal indiquin.
  • Ocupar sempre el seient assignat a l'inici de la prova, mentre els vocals del tribunal no indiquin una altra cosa.
  • Durant l'examen, cal tenir sempre les dues mans visibles i les orelles descobertes perquè es pugui verificar que no es fan servir dispositius no permesos, com ara auriculars.
  • Enganxar dues etiquetes d'identificació en el quadern d'examen, al requadre "etiqueta alumnat". No es pot escriure al full d'etiquetes d'identificació.
  • Els exàmens són anònims. Si s'hi escriu el nom o qualsevol marca d'identificació personal, l'examen quedarà anul·lat.
  • No es pot respondre amb llapis (llevat de les matèries en què explícitament s'autoritzi fer-ho), ni amb tinta vermella o verda. La tinta del bolígraf ha de ser permanent i no es poden fer servir corrector tipus típex ni marcadors fluorescents.
  • Els exàmens es poden contestar en català, en castellà o en aranès, si escau, excepte els de llengua catalana i literatura, literatura catalana, llengua castellana i literatura, literatura castellana i llengua estrangera, que s'han de respondre en la llengua de la prova. L'idioma de l'enunciat no condiciona l'idioma de la resposta.
  • S'han de lliurar sempre els exàmens, encara que s'hagin deixat en blanc. Si un alumne no es presenta a algun examen de la fase d'accés o no lliura l'examen corresponent, aquest examen serà qualificat com a "no presentat" i s'anul·larà aquesta fase de la prova d'accés.
  • Cal aixecar sempre la mà quan s'hagi finalitzat un examen i seguir les instruccions dels vigilants de l'aula per lliurar l'examen.
  • En cap de les tres franges horàries d'examen no es podrà sortir de l'aula fins que hagi transcorregut una hora des de l'inici de la prova, és a dir fins a les 10.00, fins a les 13.00 i fins a les 16.00. En cas d'extrema necessitat, l'estudiant només podrà sortir acompanyat per algun vocal del tribunal.
  • Cada examen durarà 90 minuts, amb mitja hora de pausa entre exàmens. Els alumnes amb necessitats especials de suport educatiu tindran 30 minuts més per a cada prova i menys descompte en les faltes ortogràfiques.
  • Els estudiants que s'examinin de matèries que coincideixen en una mateixa franja horària han de fer aquests exàmens de manera continuada sense sortir de l'aula, d'acord amb les instruccions que rebrà del tribunal.
  • Si cal acreditar l'assistència a l'examen, es pot demanar un justificant al president o presidenta del tribunal.
  • L'alumnat s'ha d'adreçar a la presidència del tribunal davant qualsevol incidència que pugui afectar el desenvolupament de la prova.

Al Canal Universitats, podeu consultar les instruccions detallades.


Què s'ha de portar el dia de la prova

  • DNI, NIE o passaport per identificar-se si ho demana un membre del tribunal i el resguard de matrícula.
  • Material d'escriptura sense estoig o en un estoig transparent. No es pot respondre amb llapis (excepte quan s'autoritzi explícitament), ni amb tinta vermella o verda. La tinta del bolígraf ha de ser permanent i no es poden fer servir correctors tipus típex ni marcadors fluorescents. En cas d'incompliment, s'anul·larà l'examen.
  • Calculadora (que no faci gràfics ni permeti emmagatzemar informació), només per a les proves en què estan autoritzades.
  • Diccionaris per a les proves en què estan autoritzats.
  • Si es porta aigua, en una ampolla transparent i sense etiqueta.

Abans de començar, cal comprovar que les etiquetes identificatives que ens entregaran allà són correctes (nom, cognom, DNI, etc.).
 

Què no es pot portar

  • No es poden portar telèfons mòbils, rellotges intel·ligents o altres aparells de comunicació. Han d'estar apagats i a les motxilles. Fer-los servir implica un 0 a la prova.
  • Tampoc fulls. Els quaderns d'examen inclouen fulls addicionals per respondre i fer esborranys o esquemes.
  • Les motxilles s'han de deixar on indiqui el tribunal i s'ha d'ocupar el seient assignat.

Dates clau: quan se sabran els resultats i les notes de tall

Els dies 11, 12 i 13 de juny, un cop acabada cadascuna de les proves, es publicaran els exàmens i els models de correcció.

Les notes es publicaran el 25 de juny i els alumnes les podran consultar al Portal d'accés a la universitat.

Els dies 26, 27 i 30 de juny (fins a les 14.00) s'obrirà un període per sol·licitar una revisió d'examen, que es resoldrà el 8 de juliol. Entre el 9 i l'11 de juliol, els alumnes que hagin presentat alguna reclamació podran demanar una visualització de la revisió.

La preinscripció universitària va arrencar el 3 de juny i està oberta fins al 30 del mateix mes. L'11 de juliol es publicarà la primera assignació de places definitives i, per tant, se sabran les primeres notes de tall.

 

ARXIVAT A:
Educació SelectivitatUniversitat
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut