
De Reus a tot el món: s'exposa l'art postal que el grup SIEP enviava a desconeguts
El Museu d'Art Modern de Tarragona acull l'exposició "SIEP. Ràbia i desencís", sobre la història d'aquest grup d'artistes del Baix Camp i el Tarragonès dels anys 80
Una trentena d'artistes treballaven i les seves obres s'enviaven per correu, des de Reus, a centenars de persones d'arreu del món. Els receptors quedaven ben sorpresos: no ho havien demanat i no sabien qui els havia fet l'enviament.
"No se'ls demanava absolutament res a canvi i, a més, se'ls deslliurava de les obligacions que normalment té qui és posseïdor o col·leccionista d'una obra d'art", explica Joan Rom, artista plàstic:
"El receptor podia fer el que volgués: podia reenviar-lo, podia modificar-lo o el podia llençar a la brossa. Això ens interessava molt."

I afegeix que "també era una forma de donar-nos a conèixer: uns artistes que en aquell moment estàvem al voltant dels vint-i-pocs anys i que no teníem massa possibilitats per ensenyar el nostre treball".
Rom, va formar part de SIEP, el grup d'art Sàpigues i Entenguis Produccions (SIEP), fundat a Reus el 1981.
Des de la capital del Baix Camp, durant tres anys, van enviar una cinquantena de trameses postals anònimes. Hi havia gairebé de tot, des de menjar fins a petites maquetes per muntar, dibuixos o fotografies.
Molts missatges crítics, la majoria embolcallats d'ironia i "de vegades fins i tot amb un cert mal gust", rebla Rom. I remarca: "Els artistes tenien absoluta llibertat, no hi havia censura."

"Algú deia: jo vull enviar un fragment d'un bitllet de 500 pessetes, amb un valor de 33 pessetes i 33 cèntims, perquè vull fer una crítica al sistema capitalista, per exemple. O jo vull enviar una insígnia de la Guerra Civil. O jo vull enviar un condó suposadament usat. També s'enviava", recorda.
Admet que "potser no tot es pot entendre com a art, però és que no importa".
"Des del meu punt de vista, el que importa és l'energia que transmet, el malestar, les ganes de ser escoltat. I això és també molt propi del moment", defensa Rom.
SIEP es va dissoldre al cap de tres anys, però va funcionar com a segell editorial fins al 1986.
"Ràbia i desencís" al MAMT
Ara, l'art postal del grup, i també vídeos, publicacions, fotografies i objectes d'èpoques anteriors i posteriors es poden veure en el Museu d'Art Modern de Tarragona (MAMT), que acull l'exposició "SIEP. Ràbia i desencís".
"Tot plegat, crec que serveix molt per fer-se una idea de com era una part del panorama artístic a les terres del Baix Camp i del Tarragonès", diu Rom.

"I també parla molt d'una època en què semblava que moltes coses eren possibles, però que també, com diu el subtítol de l'exposició, "Ràbia i desencís", hi havia un sentiment d'una certa frustració, perquè allò que semblava que havia de ser la transició després de la mort de Franco, doncs es complia d'una forma que per molta gent no era el que esperàvem", remarca.
"SIEP. Ràbia i desencís" es pot visitar al MAMT fins al 22 de juny.
- ARXIVAT A:
- Art