Ecologistes i pagesos s'oposen als nous accessos a la C-32 al Maresme
Denuncien l'impacte ambiental que suposaria a la comarca: "És aberrant"
La pacificació de l'N-2 al Maresme no pot avançar fins que es completin els accessos a l'autopista C-32 i hi ha diversos punts d'obres pendents.
Entitats ecologistes i agràries, però, hi estan en contra i s'han manifestat per denunciar el fort impacte ambiental sobre el territori. A més, han presentat al·legacions al Departament de Territori. I els ajuntaments encara tenen fins a final de mes per presentar-ne.
En el tram entre Alella i Sant Pol de Mar, s'han d'ampliar els enllaços d'Alella i Sant Andreu de Llavaneres.
I se n'han de construir de nous: els de Teià, Premià, Vilassar-Cabrils i el de Canet-Sant Cebrià i Sant Pol.

Precisament, els nous accessos és el que més rebuig genera, especialment entre entitats ecologistes, que consideren que del conjunt de nous accessos el cas de Canet és el més "aberrant".
Denuncien que tindrà un impacte irreparable en les zones forestals i de cultiu entre la mateixa autopista C-32 i el front marítim, i, segons Mercè Girona, membre de la Coordinadora Preservem el Maresme, l'estalvi en trànsit és irrisori.
"Només s'estalviaria un 10% dels excessos en l'accés actual. Això és com bastant irracional. Tot l'impacte que pot causar i tots els costos econòmics per només un 10 o 11%."
Amb la construcció del nou enllaç, la zona nord del Maresme acabaria tenint tres sortides en un tram de 3,6 quilòmetres. Per això, consideren que les actuals sortides de Canet i Sant Pol són suficients.

Una situació similar -que també denuncia Unió de Pagesos- es repeteix més cap al sud. En un punt de la C-32 on es vol construir l'enllaç Vilassar-Cabrils s'hi veuen els panells que indiquen que hi ha la sortida Vilassar-Cabrera a només 1.000 metres.
Unió de Pagesos no vol ni aquest ni cap dels previstos.
Josep Maria Baqués Fabregà, coordinador comarcal d'Unió de Pagesos del Maresme, explica que la majoria afectarien sòl agrari.
"El Maresme està saturat urbanísticament, turísticament i quant a infraestructures de mobilitat. El primeríssim que s'ha de fer per treure vehicles de l'N-2 és arreglar Rodalies, no pas fer més enllaços i destrossar més territori."

Jordi Pagès, membre de la Coordinadora Preservem el Maresme, alerta que amb els nous accessos es crearan noves "expectatives urbanístiques". Per això, des de les entitats ecologistes, fan un crit a "repensar-ho" tot amb l'objectiu d'apostar decididament pel "reequilibri territorial i el transport públic".
Caldrà veure si el transvasament de vehicles de la nacional a l'autopista millora substancialment amb els nous enllaços.
En tot cas, els diners per pagar aquestes obres encara no s'han rebut perquè ni Generalitat ni Estat han signat els convenis corresponents.
- ARXIVAT A:
- Medi ambientTrànsitMobilitatAutopistes