Campanar de Calaf, el més alt de l'Anoia, restaurat
El campanar de Calaf fa 57 metres i té 225 graons (ACN / Nia Escolà)

El campanar de Calaf, el més alt de l'Anoia, llueix de nou després d'una complexa restauració

Han fet falta 3 anys d'obres i 300.000 euros per rehabilitar la façana de l'església i la torre de 57 metres, una de les cinc més altes de Catalunya

RedaccióActualitzat

El campanar de Calaf llueix com nou després d'una complexa restauració, donada la seva alçada. Amb 57 metres és el més alt de la comarca de l'Anoia i un dels cinc més alts de Catalunya. En paraules de l'alcaldessa del municipi, Montserrat Mases, "és el far de la Catalunya Central".

A la torre hi havia despreniments de pedres des de l'any 2016, quan es va instal·lar amb urgència una malla, fins que el 2022 van començar les obres de restauració.

"Fa molts anys va morir una persona per culpa de la caiguda d'una pedra del campanar i això no es podia tornar a repetir", explica Mases.

La rehabilitació ha costat 300.000 euros i s'ha fet en dues fases. En la primera es va intervenir a les façanes i contraforts de l'església, i el 2024 es van afrontar les obres de la torre.

Una actuació de molta "complexitat tècnica", segons Jordi Morros, l'arquitecte que se n'ha encarregat, donada l'alçada del monument. El deteriorament, segons Morros, és normal, donada l'antiguitat i el clima de la zona.

"Ens trobem a Calaf, que té uns hiverns molt freds i severs."

El campanar de Calaf va començar a construir-se el 1670 amb pedra sorrenca de Dusfort, i es va trigar 200 anys a acabar-lo. A l'interior, 225 graons permeten pujar fins al capdamunt.

En aquell moment, com explica l'alcaldessa, la construcció es va poder dur a terme amb les aportacions dels feligresos. En aquesta ocasió, una iniciativa popular va organitzar una Marató pel campanar, que va aconseguir recollir 30.000 euros, que han ajudat a finançar les obres, com ha explicat la seva coordinadora, Judit Viladric:

"El campanar és un símbol i uneix tot el poble."

En la inauguració de la rehabilitació, que s'ha fet aquest diumenge, també s'ha mostrat satisfet el rector de l'església, Enric Garcia, que ha destacat que "quan un poble s'ajunta i posa la seva millor versió, des del cor i des de la generositat, això mou muntanyes".

ARXIVAT A:
Anoia
Anar al contingut