
Primer pas del Congrés perquè el govern espanyol pugui prohibir el comerç d'armes amb Israel
La proposició de llei ha tirat endavant amb els vots de Junts i el PNB
Llum verda del Congrés a la proposició de llei per imposar un embargament d'armes a Israel, amb els vots a favor de Junts i el PNB.
Després que el PSOE confirmés que s'hi adheria, la iniciativa de Sumar, amb el suport de Podem i ERC, depenia dels vots de les formacions de Carles Puigdemont i Aitor Esteban, que finalment han dit que votarien que sí a la tramitació de la norma.
Des del faristol del Congrés, Isidre Gavín, de Junts, ha defensat el vot afirmatiu del seu partit "en coherència amb el respecte als drets humans i per compromís amb la pau i el dret internacional", tot i que ha avançat que també hi presentaran esmenes. Gavín també ha rebutjat que la iniciativa s'utilitzi com "una arma política", i ha lamentat una manca de fermesa amb l'Iran o Síria pel seu "suport armamentístic i logístic" a Hamas i Hezbollah.
Finalment, la proposició de llei ha estat aprovada amb el vot favorable del PSOE, Sumar, Podem, Junts, Esquerra, PNB, Bildu i els altres socis de la investidura, i el no de PP, Vox i UPN.
El text registrat planteja prohibir "exportar, importar, transferir, produir o comercialitzar armes" i altres materials amb "actors que les puguin utilitzar per perpetrar atrocitats". Els partits que l'impulsen parlen directament de "genocidis" i "crims de guerra", i assenyalen l'ofensiva israeliana contra la Franja de Gaza.
La compra de bales i Eurovisió, les altres polèmiques de la setmana
El debat sobre la proposició de llei s'ha fet aquest dimarts a la tarda al Congrés, en una setmana molt marcada políticament per les relacions amb Israel.
Dimecres compareix al ple el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, per parlar de la compra de bales a Israel per a la Guàrdia Civil, que després es va aturar.
A més, encara cueja la polèmica sobre Israel i Eurovisió, que enfronta PSOE i PP. Sobre aquest tema, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha demanat que s'aparti l'estat hebreu del festival, com es va fer amb Rússia per la invasió d'Ucraïna, i RTVE ha sol·licitat una auditoria sobre el televot, que va atorgar els 12 punts d'Espanya a la representant israeliana.
En una roda de premsa al Congrés, el portaveu socialista, Patxi López, també ha defensat que Sánchez és el cap de govern que ha donat més suport als palestins, i que té una de les posicions més fermes contra l'actuació d'Israel a la Franja.