El desplegament de cases Barnahus permet detectar més casos d'abusos sexuals a infants i joves
Aquest model, que ja té 14 centres a Catalunya, ha facilitat que s'hagin multiplicat per 2,5 els expedients oberts i que s'hagin atès 2.897 menors
Els Barnahus són espais acollidors, semblants a una llar, dedicats als infants i adolescents que han patit algun tipus d'abús sexual. El primer va arribar a Tarragona el 2020, però durant l'any passat se'n van obrir 13 més a tot el país.
Aquesta estratègia, segons el Departament de Drets Socials i Inclusió, ha permès incrementar la detecció de casos. De fet, el nombre d'expedients oberts per la Direcció General d'Atenció a la Infància l'Adolescència compatibles amb abusos sexuals s'han multiplicat per 2,5.
Mònica Martínez Bravo, consellera de Drets Socials i Inclusió, assegura que el model Barnahus fa més fàcil la detecció perquè ofereix una atenció més integral i això fa que més famílies s'atreveixin a denunciar aquests casos tan greus.
El 2024, entre tots els Barnahus s'han atès 2.897 menors, la majoria a Barcelona, tenint en compte que, tret de Tarragona, cap centre no ha funcionat tot un any sencer.
Com funcionen les Barnahus
En aquests espais els infants i les seves famílies reben l'acompanyament de psicòlegs i treballadors socials, en coordinació amb tots els professionals implicats, des dels Mossos d'Esquadra fins a metges o tècnics de justícia. I ho fan sota un mateix sostre.
Natàlia Iglesias, psicòloga de Barnahus Tarragona, explica que la casa és un espai més amigable: "Si pensem en un jutjat o en una comissaria, no crec que ens vingui la idea que un nen o un adolescent hi pot estar bé".
L'objectiu és que puguin viure el procés amb el mínim impacte emocional possible, i un dels punts clau és l'espai i el sistema que permet enregistrar la declaració de l'infant una sola vegada, per preservar el seu testimoni.
Com explica Mònica Blasco, tècnica de Barnahus, a Tarragona es tracta de posar el nen i l'adolescent al centre i són els professionals els que es desplacen a la unitat:
"Abans el nen anava als Mossos, a l'hospital, al jutjat... ara són els professionals els que es desplacen aquí, i evitar als nens que tornin a passar per això, evitar-los la revictimització i que ho torni a explicar molts cops."

Aquesta atenció integral, segons la Generalitat, és clau perquè més famílies facin el pas de denunciar els abusos. De fet, prop del 45% dels casos atesos, 1.297, estan judicialitzats.
Segons les dades del balanç d'enguany, 8 de cada 10 víctimes ateses són nenes, i més de la meitat de les situacions s'han donat en l'entorn familiar.
- ARXIVAT A:
- MenorsAgressió sexual