
El director Daniel Barenboim anuncia que té Parkinson i diu que continuarà fins que pugui
Pensa complir tants compromisos com la malaltia l'hi permeti i, sobretot, dedicar-se a l'Orquestra Divan d'Orient i Occident, el seu projecte personal per la pau a l'Orient Mitjà
El director d'orquestra i pianista argentí-israelià Daniel Barenboim ha anunciat aquest dijous que té la malaltia de Parkinson. Tanmateix, ha volgut deixar clar que té la intenció de mantenir, tant com pugui i la malaltia l'hi permeti, els seus compromisos professionals i continuar dirigint l'Orquestra del Divan d'Orient i Occident, que és el seu projecte personal per promoure la pau a l'Orient Mitjà.
En un comunicat difós a través de la seva fundació i les xarxes socials, el director ha revelat la seva situació.
"Sé que molta gent s'ha preocupat per la meva salut i m'ha emocionat molt el suport que he rebut els últims tres anys. Els vull comunicar que tinc la malaltia de Parkinson."
L'Orquestra del Divan, un projecte personal de pau a l'Orient Mitjà
Barenboim va fundar l'Orquestra del Divan d'Orient i Occident (West-Eastern Divan Orchestra) el 1999, amb el desaparegut crític i teòric literari i musical palestino-nord-americà Edward W. Said, a Weimar.
La formació reuneix joves músics israelians, palestins i àrabs que toquen junts, com a símbol que és possible l'entesa i la pau entre els pobles i religions de l'Orient Mitjà.
"Com he fet sempre, considero que l'Orquestra del Divan Oriental-Occidental és la meva responsabilitat més important. Per mi és essencial garantir l'estabilitat i el desenvolupament de l'orquestra a llarg termini."
El director i activista ha dit que dirigirà l'orquestra fins que la malaltia l'hi permeti i que després assumirà "un paper actiu per garantir que Divan tingui l'oportunitat de treballar amb altres excel·lents directors en el futur".
El projecte neix a partir d'un taller de música amb seu a Pilas (Sevilla) on es reuneixen joves d'Egipte, Síria, el Líban, Jordània, Tunísia i Israel, amb la finalitat de crear música en un terreny neutral.
A més del West-Eastern Divan, Daniel Barenboim va crear l'any 2016 l'Acadèmia Barenboim-Saïd a Berlín, on els joves virtuosos israelians i àrabs reben una formació d'alt nivell, combinant música, filosofia, història i literatura.
Barenboim ha rebut nombrosos guardons a favor de la pau, com el Premi Príncep d'Astúries de la Concòrdia (2002), el Premi de la Tolerància de l'Acadèmia Protestant de Tutzing (2002) pels seus esforços per unir palestins i israelians i la Premi de la medalla Buber-Ros (2004).
Daniel Barenboim, que ara té 82 anys, va néixer a Buenos Aires el 1942, fill de dos professors de piano jueus d'origen rus que, quan ell tot just tenia 10 anys, es va traslladar a viure a Israel.
Aquest músic de fama internacional, té quatre nacionalitats -argentina, israeliana, espanyola i palestina-- i és el primer israelià a tenir passaport palestí.
Mantenir tants compromisos com la malaltia el deixi
En els últums temps, Barenboim ha tingut absències freqüents a causa de problemes de salut. El novembre passat va haver de cancel·lar concerts a la Staatskapelle --l'orquestra de la Staatsoper Unter den Linden de Berlín-- a causa del seu estat de salut.
Els problemes de salut també el van obligar a abandonar la direcció musical de la Staatsoper a principis del 2023, on ha estat rellevat pel director alemany Christian Thielemann. Aleshores havia anunciat que tenia una "malaltia neurològica greu", la malaltia que ara ha revelat, el Parkinson.
Amb tot, Barenboim diu en el seu comunicat que té "la intenció de mantenir tants dels meus compromisos professionals com ho permeti la meva salut".

La seva carrera musical la va començar com un jove pianista que, durant les dècades dels 50 i els 60, va viatjar arreu del món i va anar establint les bases del que seria la seva segona carrera, la de director d'orquestra.
Des del seu debut com a director el 1967 a Londres amb la Philharmonia Orchestra, Daniel Barenboim ha estat sol·licitat per les principals orquestres del món.
- ARXIVAT A:
- Música