El govern espanyol aprova prohibir els setrills d'oli de bars i restaurants

El Consell de Ministres ha aprovat un decret elaborat pel Ministeri d'Agricultura que obligarà l'hostaleria a fer servir envasos d'oli etiquetats i d'un sol ús, és a dir, que no es puguin reomplir. D'aquesta manera, el govern espanyol pretén garantir que els clients de bars i restaurants sàpiguen quin oli estan consumint. El decret entra en vigor l'1 de gener del 2014, però preveu que els establiments puguin gastar l'oli adquirit abans de principis d'any fins al 28 de febrer.
Redacció
2 min

S'acosta la fi de les tradicionals setrilleres de bars i restaurants. El Consell de Ministres ha aprovat un decret elaborat pel Ministeri d'Agricultura que obligarà l'hostaleria a fer servir envasos d'oli etiquetats i d'un sol ús, és a dir, que no es puguin reomplir. D'aquesta manera, el govern espanyol pretén garantir que els clients de bars i restaurants sàpiguen quin oli estan consumint.

El decret entra en vigor l'1 de gener del 2014, però preveu que els establiments puguin gastar l'oli adquirit abans de principis d'any fins al 28 de febrer.

L'Estat s'avança així en l'aplicació d'una mesura que la Unió Europea va ajornar per falta de consens. Mentre que els països productors com Espanya -que considera estratègic el sector de l'oli d'oliva-, Grècia, Portugal i Itàlia hi havien donat el vistiplau dins d'un pla més ampli per promocionar la qualitat de l'oli, altres països, especialment els nòrdics, s'hi van oposar.

A favor i en contra

La prohibició dels setrills era una antiga reivindicació dels productors d'oli i les cooperatives, que consideren que la presència als restaurants de l'oli a granel resta valor afegit al producte i va en contra dels interessos dels clients perquè no saben quina mena d'oli estan consumint.

En canvi, el sector de l'hostaleria no ha rebut tan bé la notícia. El secretari general de la Federació Espanyola d'Hostaleria (FEHR), Emilio Gallego, s'ha mostrat preocupat pel cost econòmic que tindrà per a ells una mesura, però també pel mediambiental. Gallego ha explicat que tant en el cas dels envasos que no es poden reomplir com en els monodosi, es multiplica el nombre d'envasos. I ha afegit que, en el cas dels monodosi, es malbaratarà molt d'oli, ja que en "poques ocasions se'n consumeix tot el contingut".

Avui és notícia