El hajj, el pelegrinatge a la Meca: IA, drons i més de 15.000 càmeres per millorar-ne la seguretat

Es controlen els fluxos de persones i la capacitat dels llocs sants, a més dels pelegrins no registrats, amb càmeres tèrmiques

Redacció/AgènciesActualitzat

Es preveu que entre un milió i mig i dos milions de pelegrins musulmans participin en el hajj aquest any a la Meca i milers ja han arribat a la ciutat santa en el seu viatge de pelegrinatge. 

Abans d'entrar a la Meca, és parada obligada la muntanya Arafat, on, des de trenc d'alba, corrues de pelegrins pugen per resar en aquest indret sagrat on el profeta Mahoma va pronunciar el seu darrer discurs, als afores de la ciutat. Després, han de visitar la Kaba, la pedra sagrada, per resar i fer-hi les set voltes, a la Gran Mesquita de la Meca.  


Durant el hajj cada any milers de persones moren per les aglomeracions i les elevades temperatures a l'Aràbia Saudita. L'any passat uns 1.300 fidels van perdre la vida en el compliment d'aquest precepte de l'Islam que obliga els musulmans a fer el pelegrinatge a la Meca almenys un cop a la vida.

Per evitar les allaus de persones i les perilloses aglomeracions que solen causar el gran nombre de víctimes, les autoritats saudites apliquen tecnologia amb intel·ligència artificial (IA) per augmentar la seguretat dels pelegrins.
 

Vigilància amb drons i milers de càmeres

Durant les 24 hores, des del centre de control de trànsit de la Meca, funcionaris de seguretat saudita analitzen els milers d'imatges contínues que els arriben a través d'un desplegament de drons i més de 15.000 càmeres instal·lades a la ciutat santa dels musulmans i als seus voltants. 

Per controlar tota la informació de mapes, pantalles i dades aparentment interminables, les autoritats saudites aprofiten eines d'intel·ligència artificial per ajudar a gestionar la seguretat dels milers de pelegrins durant el hajj. 

Els sistemes estan ajustats per detectar moviments anormals de la multitud o predir colls d'ampolla dels vianants. També s'utilitzen per ajudar a guiar més de 20.000 autobusos desplegats per transportar pelegrins entre llocs sagrats. 

Les càmeres filmen edificis, carreteres i camins al llarg de la ruta del hajj, que recorre més de 20 quilòmetres entre la Meca i el mont Arafat. 

"A la nostra sala de control fem servir càmeres especialitzades que tenen capes d'IA per analitzar els moviments, les zones concorregudes" i predir els comportaments, diu Mohamed Nazier, director executiu del Centre General de Transport de la Comissió Reial de la Meca. L'objectiu, diu Nazier, és evitar col·lisions de trànsit amb vianants en rutes multitudinàries, alhora que s'assegura que hi hagi autobusos disponibles per minimitzar el temps de caminada en la calor del desert.

Pantalla de control de seguretat de la Meca
La intel·ligència artificial controla els fluxos de persones i la capacitat màxima dels llocs sants a la Meca (AFP)

La IA determina els fluxos de pelegrins i la capacitat màxima

La intel·ligència artificial ajuda a determinar "el flux als camins cap als llocs sagrats i detecta situacions d'emergència fins i tot abans que es produeixin", diu Mohammed al-Qarni, que supervisa el hajj i el pelegrinatge de la umrah --el pelegrinatge a la Meca-- durant tot l'any. 

La tecnologia pot ajudar a avaluar el nombre de persones en un sol lloc. Les càmeres i la intel·ligència artificial poden estimar si un lloc ha assolit la capacitat màxima, cosa que permet a les autoritats desviar el flux de pelegrins, explica Qarni.

Això va funcionar aquest any durant el mes del ramadà, explica el supervisor. El sistema va detectar que s'havia arribat al màxim de capacitat de la Gran Mesquita i "el flux cap a l'Haram --la Gran Mesquita-- es va aturar i es va controlar el procés", diu. 

Campament pelegrins a Mina, prop de la Meca
Els fidels registrats tenen dret a tendes i autobusos amb aire condicionat (Reuters)

Imatges tèrmiques controlen la calor i els pelegrins no registrats

Es preveu que les temperatures superin els 40 ºC aquesta setmana. Moltes de les morts durant el hajj es produeixen a causa de les temperatures asfixiants

L'any passat la majoria de les 1.300 persones que van morir eren pelegrins no registrats. A mesura que les temperatures van augmentar fins als 51,8 ºC, els fidels no autoritzats, que no tenen accés a tendes i autobusos amb aire condicionat, van ser els més afectats. 

No tothom és capaç d'aconseguir o permetre's un dels permisos oficials, que s'assignen als països per quotes i s'atorguen a persones per loteria.

Així, el control tèrmic, amb una flota de drons equipats amb càmeres d'imatge tèrmica, supervisen les entrades a la Meca, per evitar l'entrada de fidels no registrats. "Fem servir intel·ligència artificial i altres eines com drons i càmeres d'imatge tèrmica", ha afegit el director general de Seguretat Pública, el tinent general Mohammed bin Abdullah al-Bassami. 

També s'utilitza la "imatge tèrmica intel·ligent" per controlar el perímetre de la Meca i els llocs sagrats, segons les forces de seguretat viària. 

Historial d'allaus humanes i estampides mortals

Tot plegat, un arsenal de tecnologia d'avantguarda aplicada a complir amb seguretat una de les reunions religioses anuals més grans del món i que té un malaurat historial d'estampides mortals.

Fa una dècada que el hajj va patir el seu pitjor desastre, una estampida que va matar, segons el balanç final, 2.300 persones durant el ritual de la "lapidació del diable". 

Centenars de persones també van morir en estampides el 2006, 1998 i 1994. El 1990, 1.426 pelegrins van morir trepitjats o asfixiats quan va fallar un sistema de ventilació del túnel. 

ARXIVAT A:
ReligióSeguretatAràbia Saudita
Anar al contingut