El Nepal frenarà la massificació a l'Everest: "La muntanya necessita espai per respirar"
El Tribunal Suprem del país ordena al govern limitar el nombre d'escaladors en aquest i altres cims de l'Himàlaia
Cada primavera, quan les temperatures són més suaus i els vents, generalment, més febles, el Nepal acull centenars d'escaladors que busquen coronar algun dels cims més alts del planeta. De fet, al seu territori hi ha vuit dels deu punts de més altitud del món.
Ara, però, el Tribunal Suprem del Nepal ha ordenat al govern limitar el nombre de permisos emesos per escalar l'Everest i altres cims de l'Himàlaia. Segons un resum de la sentència que s'ha fet públic aquesta setmana, l'alt tribunal determina que la capacitat de càrrega de les regions muntanyoses "s'ha de respectar".
Tot i que no especifica el límit concret d'alpinistes, per l'advocat Deepak Bikram Mishra, que va sol·licitar una petició en aquest sentit, la sentència dona resposta a les preocupacions de la població pel que fa a la protecció de la natura al Nepal.
Actualment, el país concedeix permisos a qualsevol que vulgui escalar la muntanya més alta del món i estigui disposat a pagar 11.000 dòlars per fer-ho. L'any passat se'n van concedir 478, un rècord.
I el 2019, un gran embut de trànsit humà va provocar que alguns escaladors haguessin d'esperar durant hores a temperatures molt baixes. Almenys quatre de les 11 morts registrades aquell any van ser atribuïbles a aquesta massificació.
"Estem posant massa pressió a la muntanya i hem de donar-li una mica d'espai per respirar", assegura Mishra.
La sentència també reclama mesures de gestió de residus
Segons Mishra, el tribunal també ha recomanat emprendre "mesures per a la gestió dels residus i la preservació del medi ambient" a les muntanyes.
A més de demanar restriccions en l'ús d'helicòpters perquè es limitin només per a les operacions de socors d'emergència.
I és que en els darrers anys, aquests mitjans de transport s'han mobilitzat sovint per traslladar escaladors als campaments base i sobre zones perilloses.
"Tot està molt brut"
La sentència va en la línia del que ja alertava a principis de març Kanchha Sherpa, el darrer supervivent de la primera expedició que va coronar l'Everest, que s'eleva a 8.850 metres sobre el nivell del mar.
Kanchha assegurava que actualment el recorregut està massa ple i brut, i demanava que es respectés la muntanya com una divinitat: "No haurien d'embrutar la muntanya. És el nostre déu més gran i no es poden embrutar els déus."
Per al poble xerpa, l'Everest és Qomolangma, o la deessa mare del món, i és venerada per la comunitat.
"Ara mateix, s'acumula molta gent al cim. Tot està molt brut, la gent llença les llaunes i els embolcalls del menjar. Qui ho recollirà ara?", afirmava Kanchha.
Les normes obliguen els escaladors a endur-se les seves escombraries i els equips, sota amenaça de perdre la fiança. El problema és que el seguiment de les infraccions no és gaire efectiu.
- ARXIVAT A:
- Àsia