El Sónar es desvincula de "qualsevol acció" del seu principal accionista, vinculat a Israel
El festival defensa la seva independència davant el fons d'inversió KKR, després de la crida al boicot contra l'esdeveniment, i expressa la "solidaritat amb la població civil palestina"
El festival Sónar ha emès un comunicat per distanciar-se dels posicionaments del seu accionista majoritari, el fons d'inversió KKR, després de la crida al boicot al festival per part del moviment en solidaritat amb el poble palestí.
Sónar ha assegurat que "es desvincula de qualsevol acció de KKR", un fons que manté inversions en empreses tecnològiques israelianes i que està acusat de promoure habitatges en territoris ocupats a Palestina: "No tenim ingerència ni, per descomptat, cap control sobre les seves inversions o decisions".
En el comunicat, Sónar expressa la "solidaritat amb la població civil palestina atrapada en la catàstrofe humanitària que es viu a Gaza": "Estenem, també, aquesta solidaritat a totes les persones que pateixen les conseqüències de la violència i la vulneració de drets humans arreu del món", asseguren. Afegeixen que els "concerneix el sofriment de milers de persones innocents" sotmeses a "la crueltat de guerres, ocupacions i genocidis".
Amb tot, el festival ha volgut reafirmar la seva independència, que asseguren mantenir respecte als seus propietaris:
"La nostra independència es manté íntegra a tots els àmbits que defineixen la identitat del Sónar: la línia artística, la gestió del festival i el nostre compromís ètic i cultural".
Es reivindiquen com "un terreny de llibertat creativa, una eina de transformació social al servei d'artistes i pensadors/es" i defensen la necessitat de "protegir i cuidar" espais "d'expressió, de trobada i de crítica": "Ara i sempre, Sónar és un festival de tots, no subjecte a les sigles de ningú".
El 2018, el fons nord-americà Providence, a través de Superstruct, va adquirir una participació majoritària d'Advanced Music, l'empresa propietària i organitzadora del Sónar.
Ara farà un any, el juny del 2024, KKR va adquirir Superstruct i, per tant, el control de la majoria de l'accionariat del Sónar.
Crida al boicot del moviment BDS
El festival ha estat assenyalat pel moviment Boicot, desinversió i sancions (BDS) en solidaritat amb la causa palestina, un corrent internacional inspirat en el moviment contra l'apartheid a Sud-àfrica que crida a l'aïllament econòmic d'Israel davant el genocidi contra Palestina.
El grup Superstruct Entertainment, accionista majoritari de diversos festivals com el Sónar, el Brunch Electronik o el Festival Internacional de Benicàssim (FIB), va ser comprat el 2024 per KKR, una empresa amb seu a Nova York i vinculada amb la ciberseguretat israeliana.
Amb això, la crida a no assistir a macroesdeveniments de KKR, entre els quals el festival Sónar, ha provocat la cancel·lació de nombrosos grups.
En el cas del festival de música electrònica, ja són un centenar els artistes que han signat un comunicat demanant al Sónar que "es distanciï de les inversions còmplices de KKR" i "respecti les guies del BDS", com la cantant veneçolana Arca, el DJ de dubstep britànic Hamdi o el suec Fever Ray, antic integrant del duo de música electrònica The Knife.
Quins festivals són propietat de KKR
El Sónar no és l'únic esdeveniment afectat per la crida al boicot, ja que la crida s'ha fet extensiva a tots els macrofestivals propietat d'aquesta marca.
En són exemples el Brunch Electronik, celebrat a Barcelona, o el Festival Internacional de Benicàssim (FIB). També el Viña Rock, on grups com Sons of Aguirre, Porretas, El Niño de la Hipoteca, Reincidentes o Fermin Muguruza ja han anunciat que no tornaran a actuar.
Viña Rock també ha emès un comunicat en el qual afirma que "no finança cap causa violenta ni contrària als drets humans, ni directament ni indirectament: "Viña Rock sempre ha defensat causes justes, com la palestina, des de la cultura, l'art i la música. Condemnem sense matisos la massacre que pateix el poble palestí".
Així mateix, s'ha oposat a actuar al FIB el grup de punk La Élite. Altres grups que s'han sumat a la crida són La Raíz o Los Chikos del Maíz.
Al Regne Unit, una quinzena d'artistes han cancel·lat la participació en el festival Field Day, propietat de KKR, que se celebra el 24 de maig. Uns 230 artistes britànics més, entre els quals Brian Eno, Jyoty, Ben UFO i Robert del Naja, de Massive Attack, s'han sumat a la campanya amb una carta en què demanen al festival que es distanciï de les inversions de KKR.
Sota el paraigua de Superstruct hi ha una vuitantena de festivals de música a tot el món, la majoria a Europa i Austràlia; esdeveniments tan destacats com el Sziget d'Hongria, el Parookaville i el Wacken Open Air d'Alemanya, el Tinderbox de Dinamarca i l'Øya de Noruega.
A l'Estat és on gestiona més festivals, com ara l'Arenal Sound de Borriana, el Viña Rock d'Albacete, el FIB de Benicàssim i el Resurrection Fest de Viveiro, així com esdeveniments massius que se celebren a Catalunya, com elrow i el Brunch Electronik.
A principis d'aquest any, Superstruct també va adquirir Boiler Room, una de les plataformes musicals amb més èxit del moment que ofereix sessions de música electrònica en directe per tot el món (i que aquest any estrena escenari al Sónar).
Boiler Room també ha vist com diversos artistes cancel·laven actuacions les darreres setmanes. Al març, l'equip del festival emetia un comunicat refermant el seu suport a Palestina i lamentant no tenir drets de propietat ni vot dins l'empresa. De fet, la plataforma va remarcar que continua adherida al BDS.
Un fons d'inversió internacional amb lligams amb Israel
KKR, originalment Kohlberg Kravis Roberts & Co., és un grup internacional de gestió de patrimonis i inversió, que té un capital invertit d'uns 160.000 milions d'euros.
Actualment, té inversions en sectors com l'energia, les finances, el gran consum, les comunicacions, la salut, l'immobiliari o les tecnologies de la informació.
El fons el van fundar Jerome Kohlberg, Henry Kravis i George Roberts (de qui pren les tres inicials) l'any 1976 als Estats Units i manté diversos lligams amb Israel a través dels seus fundadors i diverses inversions en empreses tecnològiques israelianes.
Fins a l'any passat, KKR va ser l'accionista majoritari del grup alemany Axel Springer, que ha rebut acusacions de promoure la venda d'habitatges en territoris ocupats a Palestina.
El Centre d'Ajuda Legal i Drets Humans de Jerusalem (JLAC), una organització que ofereix ajuda legal a ciutadans palestins víctimes de vulneracions de drets, va denunciar l'any passat Axel Springer davant dels tribunals alemanys per contribuir a la usurpació de territori i l'abús de drets humans.

L'associació denunciava que el portal d'anuncis classificats Yad2, propietat d'Axel Springer, facilita les transaccions immobiliàries en territoris "ocupats i repoblats per Israel violant la normativa internacional".
Aquesta setmana, l'Oficina Federal Alemanya d'Afers Econòmics i Control d'Exportacions (BAFA, en les sigles en alemany) ha rebutjat la denúncia presentada per l'organització palestina.
Des d'aquest any, KKR s'ha quedat la matriu d'aquest negoci, el grup AVIV, després d'un repartiment accionarial amb Axel Springer, que es vol centrar en el negoci dels mitjans de comunicació.
KKR també participa en el projecte de l'empresa GTR (Global Technical Realty), amb un centre de dades subterrani a Israel, a la ciutat de Petah Tikva, al nord-est de Tel-Aviv.
Integrat des de l'any passat a l'S&P 500, un dels índexs borsaris més importants dels Estats Units, KKR té la seu central a Nova York i compta amb oficines en 26 ciutats de 17 països diferents.