Luís Montenegro ha votat aquest matí en un col·legi electoral d'Espinho (Reuters/Violeta Santos )

El conservador Montenegro torna a guanyar a Portugal i l'extrema dreta empata amb els socialistes

Montenegro, que s'ha vist abocat a convocar eleccions, no aconsegueix la majoria absoluta

RedaccióActualitzat

Luís Montenegro, primer ministre de Portugal, és el guanyador de les legislatives anticipades que s'han fet aquest diumenge, quan ja s'ha escrutat tot el vot emès de forma presencial i només manca el recompte dels vots per correu. 

L'aliança conservadora formada pel PSD de Montenegro aconsegueix el 32,1% dels sufragis i queda lluny de la majoria absoluta. Haurà de buscar aliances amb altres forces polítiques per governar.

La formació d'extrema dreta Chega d'André Ventura continua el seu creixement. Se situa en tercera posició, amb el 22,6%, en un empat tècnic amb els socialistes.

El Partit Socialista (PS) de Pedro Nuno Santos supera només per unes dècimes l'extrema dreta i aconsegueix el 23,4% dels vots.

La pregunta ara no és només qui ha guanyat, sinó qui podrà governar. Aquesta nit, a Lisboa, ningú no es mulla: els líders eviten concretar compromisos i els possibles pactes són una incògnita.

S'apropen complicades negociacions per a un país que viu un llarg dia de la marmota polític.

El socialista Pedro Nuno Santos, aquest matí al col·legi electoral (EFE/EPA/Jose Sena Goulao)

Per aconseguir la majoria absoluta a l'Assemblea Nacional cal assegurar 116 escons (la cambra la formen 230 diputats). Amb els resultats d'aquesta nit, cap partit sembla acostar-s'hi.

André Ventura, candidat del partit d'extrema dreta Chega, votant (EFE/EPA/Tiago Petinga)

Eleccions anticipades

Aquestes han estat unes eleccions anticipades, convocades després que Montenegro perdés una moció de confiança a l'Assemblea Nacional al mes de març. Després d'això va presentar la dimissió com a primer ministre i tot seguit va convocar uns nous comicis.

La figura central d'aquestes eleccions, Luís Montenegro, és un advocat de 52 anys. Tot i que ell defensa la seva innocència, l'oposició i alguns mitjans de comunicació l'acusen de "barrejar política i negocis" en una consultora registrada al seu domicili que està a nom dels seus fills. Hi plana la sospita que aquesta consultora hauria rebut diners d'empreses privades en què Montenegro havia treballat en un passat un cop va ser nomenat primer ministre, ara fa un any.

Fins a mitja tarda havia votat un 48% del cens (10,8 milions), una participació tres punts més baixa que registrada en les legislatives del març del 2024.

És la quarta vegada que a Portugal escullen Parlament en cinc anys i són els tercers comicis dels pròxims dotze mesos, perquè hi haurà eleccions municipals a la tardor i presidencials el gener del 2026.

 

ARXIVAT A:
EleccionsUnió EuropeaPortugal
Anar al contingut