
Israel deporta Greta Thunberg i altres activistes de la Flotilla de la Llibertat per Gaza
Els han portat a l'aeroport de Tel-Aviv, però alguns s'han negat a ser deportats voluntàriament i el govern israelià ha dit que es tramitaran deportacions forçoses
Primeres deportacions dels activistes de l'anomenada Flotilla de la Llibertat que l'exèrcit d'Israel va detenir aquest dilluns en aigües internacionals quan intentaven arribar a Gaza en vaixell per portar-hi ajuda humanitària.
Aquesta matinada de dilluns a dimarts, el govern d'Israel ha dit que els 12 activistes de la Flotilla de la Llibertat els han portat a l'aeroport de Tel-Aviv amb la intenció de deportar-los als seus països.
Entre els activistes hi ha la sueca Greta Thunberg, l'espanyol Sergio Toribio, l'alemanya Yasemin Acar, el neerlandès Mark van Rennes i el brasiler Thiago Avila, a més de 6 francesos, un d'ells l'europarlamentària francesa Rima Hassan.
Només detenir-los van dir que els portarien al port d'Ashdod, a Israel, però van trigar força a arribar-hi: després d'hores d'incertesa i d'espera, no hi van fer cap fins dilluns a la nit.
Que poques hores després els han portat a l'aeroport ho ha explicat el Ministeri d'Afers Exteriors israelià, en una publicació a X en què ha dit que "s'espera que alguns dels passatgers marxin en les pròximes hores":
"Els que es neguin a signar els documents de deportació i abandonar Israel seran portats davant d'una autoritat judicial, d'acord amb la legislació israeliana, per autoritzar la seva deportació."
Deportació immediata de Greta Thunberg
El govern francès ha dit aquest dimarts al matí que Greta Thunberg havia acceptat la deportació immediata cap a França, i el Ministeri d'Afers Exteriors d'Israel ho ha confirmat via xarxa social amb fotos de l'activista a l'avió:
Segons diverses informacions, només 1 dels 6 activistes francesos que hi havia al vaixell també ha acceptat la deportació aquest dilluns mateix; els altres 5 s'hi han negat, entre els quals, Rima Hassan. En total, 4 activistes han marxat i 8 s'han quedat.
L'estratègia d'Israel amb els activistes
Ara els portaran davant del jutge per tramitar una deportació forçosa. Un d'aquests activistes és l'eurodiputada Rima Nassan, neta de palestins que van haver de fugir del país el 1948 en la primera guerra araboisraeliana.
El govern d'Israel qualifica l'expedició dels activistes com "el iot dels selfies", una expressió irònica (o sarcàstica) que busca ridiculitzar-los i minimitzar el seu impacte mediàtic internacional.
També s'ha esforçat a explicar que els han tractat amb molts miraments: han dit que només arribar al port els han sotmès a "examen mèdic per assegurar-se que estan bé de salut".

Gran manifestació a París
A França, la detenció dels activistes del vaixell de la Flotilla de la Llibertat ha aixecat molta indignació: aquest dilluns desenes de milers de persones s'han manifestat a París reclamant el seu alliberament.
Ha estat una manifestació convocada pel partit la França Insubmisa, que també ha reclamat la fi de la guerra de Gaza, petició a la qual s'ha afegit un cop més el president del país, Emmanuel Macron:
"França demana un alto el foc com més aviat millor i l'aixecament del bloqueig humanitari. És un escàndol inacceptable el que s'està vivint a Gaza."
60 morts més a Gaza
Mentrestant, a la Franja de Gaza el conflicte continua i en les últimes hores hi han mort almenys 60 persones, 14 de les quals a prop del centre de repartiment d'ajuda a Rafah de l'anomenada Fundació Humanitària de Gaza.
Testimonis dels fets han assegurat que un grup d'homes armats i també soldats d'Israel han disparat contra la gent que anava a buscar aliments al centre d'aquesta organització, que té el suport dels EUA i d'Israel.
Els càlculs del govern de Gaza i de l'ONU és que ja són gairebé 55.000 els palestins morts des que Israel va respondre als atacs de Hamas del 7 d'octubre del 2023 amb l'ocupació de la Franja de Gaza.

- ARXIVAT A:
- IsraelGreta ThunbergGuerra a GazaGaza