Israel encercla Rafah, a Gaza, i l'annexiona a la seva "zona de seguretat"
Amb aquesta operació, l'exèrcit israelià estableix el corredor de Morag i aïlla Rafah de la resta de la Franja
Israel continua sense donar treva a la població palestina. L'exèrcit d'Israel ha anunciat que ha encerclat completament Rafah, al sud de Gaza. Amb aquesta operació separa i aïlla la ciutat de la resta de la Franja i l'annexiona al que considera la "zona de seguretat d'Israel".
En un breu comunicat a la seva pàgina web, l'exèrcit ha comunicat que, amb aquesta operació, han establert el que anomenen "el corredor de Morag". "L'exercit continuarà establint el control operatiu de la ruta central i durà a terme operacions antiterroristes a la zona", afegeixen.
El corredor de Morag és una franja de terra que separaria Rafah de la resta de la Franja, per sota de Khan Yunis. D'aquesta manera, tota la zona fins al corredor de Filadèlfia -la frontera amb Egipte- passarien a estar sota control israelià. Rafah suposa més del 20% del territori de la Franja.
Fa pocs dies, el primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, ja va anunciar que s'estaven preparant per instal·lar aquest corredor. De fet, fa setmanes que Israel ordena a la població de Rafah que es desplacin cap a la zona d'Al-Mawasi, a la costa, tot i el perill i els atacs constants que també hi ha allà.

"L'activitat de l'exèrcit aviat s'expandirà amb força a altres ubicacions a Gaza i caldrà evacuar les zones de combat, ha dit el ministre israelià de Defensa, Israel Katz. També ha dit que es permetrà el "trasllat voluntari" de la població gaziana a altres països "d'acord amb la visió del president dels Estats Units, que estem treballant per fer realitat".
Katz també ha dit als palestins a Gaza que "aquesta és l'última oportunitat per desterrar Hamas i alliberar tots els ostatges, aturant la guerra".
Israel també ha anunciat que vol estendre el seu control al corredor de Netzarim, una altra ruta que dividiria encara més la Franja i suposaria més desplaçaments forçosos per a la població civil.
200.000 persones vivien a Rafah
Es calcula que prop de 200.000 persones vivien a Rafah abans de la invasió per part d'Israel l'octubre del 2023. Ara, prop del 90% dels edificis estarien destruïts, segons xifres facilitades per la municipalitat de la ciutat.
De fet, la ciutat ja havia estat objecte de diversos bombadejos i atacs.
Aïilar Rafah també implica, a la pràctica, que els dos principals passos que connectaven la Franja amb la resta del món -el pas de Rafah i el pas de Kerem Shalom- en queden ara fora.
A més, l'enduriment del setge també comporta que els prop de 2 milions de palestins a Gaza han de buscar-se la vida en molt menys espai. De fet, segons l'ONU, més del 60% de la Franja ja estaria sota control israelià o ha rebut ordres d'evacuació.
Israel va trencar unilateralment l'alto el foc a Gaza el passat 18 de març, després de quasi 60 dies de treva. Es calcula, però, que des de l'inici del conflicte a han mort més de 50.000 palestins.
La represa de la guerra i el bloqueig humanitari han deixat Gaza en una situació catastròfica. A més, Israel ja fa setmanes que no deixa entrar cap camió d'ajuda a la Franja.

- ARXIVAT A:
- IsraelPalestinaGazaGuerra a Gaza