Persisteixen les diferències de sous entre homes i dones a Catalunya, segons les dades del 2022 (iStock)

La bretxa salarial entre homes i dones, més alta en els complements i hores extres

Els homes cobren un 137% més en hores extres que les dones, segons l'informe anual sobre bretxa salarial

RedaccióActualitzat

Les dones cobren de mitjana 6.219 euros menys a l'any que els homes, segons l'informe anual sobre bretxa salarial de gènere a Catalunya que s'ha presentat aquest divendres.

La diferència entre homes i dones és del 24,24 % en el salari anual i del 13,2 % per hora treballada, segons aquest informe.

La bretxa de salaris té un primer estadi: hi ha més dones que homes ocupant les feines més mal pagades, sovint molt feminitzades, sovint amb contractes a temps parcial o temporals, i això ja explica, en part, que tinguin un sou base més baix, d'un 15%. 

Els complements salarials, claus

Però on s'eixampla la diferència del que cobren homes i dones és a l'hora de rebre complements salarials (46%), pagues extraordinàries (49%) i, sobretot, en el capítol de les hores extres (137%). 

Ho explica Mentxu Gutiérrez, de Comissions Obreres: "Parlem de complements de nocturnitat, disponibilitat, productivitat... Tots, tots, estan masculinitzats: les dones no treballen de nit, no fan tantes hores extres perquè no tenen disponibilitat per la qüestió de les cures."

Són dades basades en estadístiques del 2022, les últimes disponibles, que han treballat tant des de Comissions Obreres com d'UGT i que situen la diferència salarial mitjana d'homes i dones entre el 19% i el 24%, en funció de com es faci el càlcul. 

Hi ha un lleuger retrocés sobre anys anteriors, però les diferències persisteixen en tots els sectors, edats, categories, nacionalitats i nivells de formació. Ni les administracions públiques se n'escapen: les dones ocupen molts menys llocs de comandament en sectors com la sanitat o els serveis socials, on són majoritàries.

Les dones, per tant, segons les dades, no aconsegueixen salvar les distàncies al llarg de tota la vida laboral, i això també s'acaba notant a l'hora de cobrar la pensió.

 

ARXIVAT A:
Precarietat laboralBretxa salarialEconomiaFeminisme i gènere
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut