
La imatge d'un linx ibèric a Catalunya, el segon que hi arriba en pocs anys
Es diu Secreto, és un mascle de 4 anys, criat a l'Algarve i alliberat prop de Sevilla, que ha arribat a Catalunya probablement buscant noves zones on establir-se
Un exemplar de linx ibèric (lynx pardinus) ha estat albirat en llibertat a Catalunya. Fa unes setmanes que les càmeres de fototrampeig del Departament de Fauna i Flora van captar el felí en un lloc que no s'ha volgut revelar a l'oest de Catalunya.
L'animal ha estat identificat. Es diu Secreto, és un mascle de 4 anys criat en captivitat al centre de Silves, a l'Algarve, a Portugal, i alliberat prop de Sevilla.
Va ser reintroduït en una àrea on es volia connectar les poblacions de l'espècie entre Doñana i Sierra Morena, a Andalusia, i Matachel, a Extremadura. Però Secreto ha viatjat fins a Catalunya, probablement per explorar i trobar un lloc on establir-se i prosperar.
Aquest és el segon cop en pocs anys que apareix un exemplar de linx a Catalunya. El 2018, Litio, un altre linx mascle que buscava nous territoris va arribar de Portugal al Baix Llobregat. En aquest cas va ser capturat i retornat a Andalusia, on se'l va alliberar de nou. La zona on l'havien trobat no era favorable per a la seva subsistència, envoltat de carreteres, vies de tren i molta pressió urbanística.
En canvi, això no passarà a Secreto, perquè el lloc on l'han vist és més favorable i pròxim a zones on trobar prou aliment.

Podria haver marxat de Catalunya
Tot i que els agents rurals de la Generalitat intensifiquen el seguiment del linx, es desconeix si continua a Catalunya o ja n'ha sortit, possiblement cap a zones de l'Aragó o altres comunitats.
Que els linxs es moguin en llargues distàncies no és estrany, ja que, segons les últimes dades sobre el cens de linx ibèric a la península que aquest dijous ha fet públiques el Ministeri de Transició Ecològica, el linx és una espècie en expansió i s'estan alliberant en àrees més cap al nord i cap a l'est.
El linx ibèric és una espècie protegida que, fa un any, va passar de considerar-se en perill d'extinció --des del 1990--, a ser una espècie vulnerable, arran del creixement de la població, que ja supera els 2.400 exemplars a la península.
No es reintroduirà a Catalunya sense permís dels pagesos
Fa uns mesos es va plantejar la proposta de reintroduir el linx a Catalunya per reduir la plaga de conills, com va defensar el secretari de Transició Ecològica, Jordi Sargatal.
El Departament d'Agricultura i el Gremi de la Pagesia, però, van acordar renunciar-hi a principis d'any: "Qualsevol projecte de reintroducció del linx es farà quan el sector n'estigui convençut", va dir Sargatal a l'abril.
El secretari i naturalista va expressar també l'esperança de poder convèncer el sector. "Que hi hagi plagues de conills i senglars no és natural, és una anomalia provocada pels humans", va dir. "La millor manera de lluitar contra les plagues és potenciar els depredadors naturals", com el linx que, manté, no seria cap perjudici com tem el sector agrari i ramader.
El linx s'alimenta sobretot de conills, en un 90%, cries o femelles de cérvols, petits mamífers i aus ocasionalment, segons dades del Ministeri.