L'Agència Tributària catalana gestionarà l'impost de matriculació amb l'Estat a partir de l'estiu
El conveni entre les dues administracions està a punt de firmar-se i la consellera d'Economia espera començar a formar els treballadors des de principis de juny
La gestió conjunta amb l'Estat de l'impost de matriculació comença a perfilar-se. L'acord perquè les dues agències tributàries treballessin en xarxa es va assolir a la comissió mixta d'Afers Econòmics que es va celebrar a finals de febrer, però fins ara no havia transcendit cap avenç.
La consellera d'Economia, Alícia Romero, ha explicat a TV3 que el conveni amb l'Estat està a punt de firmar-se i que confia a poder començar a seleccionar i formar els treballadors a partir de l'1 de juny.
"Aquesta és una primera prova que fem per veure com podem treballar les dues administracions".
Romero afegeix que l'Agència Estatal de l'Administració Tributària (AEAT) té una plataforma tecnològica molt potent, que fa 40 anys que s'està desenvolupant i cal aprofitar: "Ningú entendria que una plataforma d'aquest nivell tecnològic nosaltres no l'aprofitéssim. Per això iniciem aquest treball en xarxa amb l'impost de matriculació i veurem si el podem estendre amb altres, aquesta és la voluntat, veurem com va l'experiència", afirma la consellera.

Compartir informació i tecnologia
L'objectiu és que totes dues agències comparteixin informació i, també, la tecnologia necessària. Una mena de prova pilot per fer el mateix amb la resta dels impostos.
Es tracta, però, només d'un petit pas. La Generalitat ja té cedida la recaptació de l'impost de matriculació, que l'any passat va ser de poc més d'un centenar de milions d'euros, una xifra que no té res a veure amb els més de 14.000 milions que aporta l'IRPF.
La campanya de la renda, banc de proves
De moment els que ja han començat la formació són els 102 professionals --quinze més que l'any passat-- que s'incorporaran temporalment a la campanya de la renda d'aquest any per ajudar els contribuents a fer la seva declaració, presencialment o per telèfon.
Una col·laboració que fa 27 anys que dura, però que només fa set anys que es fa amb recursos i estructura propis de l'Agència Tributària de Catalunya (ATC). Ara, segons Romero, cal anar més enllà:
"Hem atès només un 4 % dels catalans. Si l'any que ve nosaltres volem gestionar l'IRPF, cal augmentar aquesta participació i, per tant, ens hem fixat passar del 4% al 20%, que és una xifra important, però encara no suficient".

El difícil repte d'augmentar la plantilla
Però el gran repte que té davant Romero és augmentar la plantilla estructural de l'Agència Tributària per poder gestionar l'IRPF l'any que ve en solitari. Tot just s'ha anunciat la creació de 90 noves places d'inspectors, gestors i tècnics tributaris. Però en calen moltíssimes més.
Actualment la plantilla de l'ATC la formen més de 800 persones, però caldria multiplicar-la per quatre per acostar-se als 4.000 treballadors de què disposa l'Agència Tributària de l'Estat a Catalunya.
Preguntada per aquesta qüestió, la consellera aclareix que hi haurà més concursos abans d'acabar l'any, de manera que els futurs treballadors ja estiguin disponibles l'any que ve. No ha volgut quantificar la xifra, però assegura que estan treballant, amb l'ajuda de consultores externes, per veure com s'ha de redimensionar l'ATC.
Finançament singular
El reforçament de l'Agència Tributària és un punt clau per poder complir l'acord assolit amb ERC per poder investir Salvador Illa com a president de la Generalitat.
Però el pacte sobre finançament singular també preveu tenir enllestit a finals de juny un acord amb l'Estat per desenvolupar-lo. Segons Romero, estan treballant amb l'AEAT i amb el Ministeri d'Hisenda per fer possibles aquests acords i complir els terminis previstos.

- ARXIVAT A:
- Hisenda catalanaAgència Tributària IRPF