Les promeses de canvi i reconciliació de Nicusor Dan, president contra pronòstic de Romania

L'actual alcalde de Bucarest i autoproclamat candidat del canvi ha derrotat l'extrema dreta en uns comicis en què ha fet bandera de l'europeisme i la lluita contra la corrupció

Enllaç a altres textos de l'autor Sílvia Heras

Sílvia Heras

Periodista d'internacional de TV3.

Actualitzat

Un matemàtic que ha estudiat a la Sorbona, reservat i tímid, s'ha convertit, contra tot pronòstic, en el nou president de Romania. Tot i ser liberal, l'alcalde de Bucarest es presentava com a independent.

El guanyador a les urnes, Nicusor Dan, es ven com a candidat del canvi després de dècades d'alternança al poder dels partits tradicionals. Diu que és antisistema i el seu lema és "Romania honesta", perquè ha fet de la lluita contra la corrupció el seu cavall de batalla.


Victòria inesperada davant l'extrema dreta

Al centre de Bucarest, davant la seva seu electoral, milers de seguidors, la majoria joves, seguien el recompte amb entusiasme, amb banderes de Romania i de la Unió Europea. "El nostre futur estava en joc", repetien.

George Simion, el candidat de l'extrema dreta, és crític amb la Unió Europea. No queda clar quin paper hi hauria jugat, però hauria tingut, per exemple, el dret a veto en l'ajuda a Ucraïna. 

Romania forma part de la Unió Europa des del 2007 i té importants bases de l'OTAN en el seu territori.

Ni la pluja ni el fred no han desanimat els que esperaven els resultats definitius, una multitud urbana, benestant i amb estudis. Nicolae Andrei, de 21 anys, reconeixia que havia vist trontollar el seu futur. Acaba de tornar a Romania després de viure tota la seva vida a Itàlia i Alemanya. Per Sebastian Csatari, ha guanyat el vot de la decència.

Nicosur Dan promet canvis i demana reconciliació

Dan, de 55 anys, s'ha dirigit als seus seguidors i els ha dit que és la victòria dels que creuen que Romania pot canviar en la bona direcció i que és l'hora d'encetar una nova fase.

"Hem de construir Romania junts. No importa quines siguin les opinions polítiques, hem de construir Romania tots els romanesos de Romania amb els romanesos de la diàspora."

Ara té al davant la difícil tasca de nomenar un nou primer ministre, després de la dimissió fa uns dies del socialdemòcrata Marcel Ciolacu, perquè el candidat oficialista no va aconseguir passar a la segona volta, i de començar a treballar per remuntar l'economia. Romania és el país amb el deute més gran de la Unió Europea.

Dan ha obtingut un contundent 53,6 % dels vots, mentre que el seu adversari s'ha quedat amb el 46,4% dels sufragis. Simion ha concedit la victòria en un missatge a Facebook de matinada i ha desconvocat la protesta prevista pels seus seguidors.

El candidat de l'extrema dreta, de 38 anys, és ultranacionalista i defensa els valors tradicionals. Els tres grans grups que li han donat suport a les urnes són els joves, per la seva campanya viral a TikTok, la població de les zones rurals, perquè se sent abandonada, i la diàspora, que va haver de marxar en buscar d'oportunitats.

Es calcula que hi ha uns vuit milions de romanesos a l'estranger i aquest vot ha estat clarament favorable a l'extrema dreta. De fet, a Espanya Dan ha obtingut el 68% dels vots. 

Europa respira tranquil·la

El president electe és un europeista convençut, totalment partidari de seguir amb l'ajuda a Ucraïna. Volodímir Zelenski respira aquest dilluns una mica més tranquil. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, s'ha felicitat del resultat i ha dit que fa Europa més forta. L'onada de populismes de dretes que recorre Europa preocupa Brussel·les.

Han estat mesos de turbulències des que al novembre el Tribunal Constitucional va anul·lar la primera volta de les eleccions. Les havia guanyat Calin Georgescu, un candidat de l'extrema dreta pràcticament desconegut que va fer campanya exclusivament a TikTok. La justícia romanesa va considerar que hi havia hagut ingerències de Rússia i, a més d'invalidar els resultats, va desqualificar Georgescu.

Simion, que havia quedat quart, va recollir el vot de protesta i el suport de Georgescu en la nova primera volta, celebrada fa dues setmanes. Simion va obtenir el 40% dels vots.

Anul·lar les eleccions i intentar controlar les xarxes per evitar interferències va causar molta indignació en un país en què durant 50 anys no es va poder votar sota la dictadura comunista de Nicolae Ceausescu. Semblava que l'extrema dreta tenia la victòria a tocar.

ARXIVAT A:
EleccionsExtrema dretaUnió Europea
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut