Les propostes dels Comuns en la nova etapa: més impostos a la banca i acabar amb l'escola concertada
Defensen que abans del 2030 l'escola concertada passi a ser pública i que es promogui l'ús social del català
Els Comuns marquen perfil del seu nou full de ruta amb la fiscalitat i reclamen per àmplia majoria mantenir i doblar els impostos a la banca i a les energètiques i triplicar els de les grans fortunes. També proposen impulsar la creació d'un únic gravamen per a les rendes del treball i les del capital en l'IRPF tant català com estatal, i creuen que cal marcar uns tipus fiscals mínims per acabar amb la competència fiscal a la baixa que impulsen algunes comunitats autònomes governades del PP i Vox.
Aquest és un dels punts d'una de les resolucions aprovades a l'Assemblea Nacional de la formació que es fa aquest cap de setmana a Barcelona.
El partit tanca el relleu a la cúpula de Comuns amb la proclamació de la nova executiva que encapçalen Gemma Tarafa i Candela López.
En els discursos de comiat davant l'Assemblea Nacional, tant Ada Colau com Jéssica Albiach han fet una crida als partits d'esquerres a unir forces, sense vetos, i a desmarcar-se de Junts. Conscients de la desafecció política, l'objectiu dels Comuns és que la classe treballadora els vegi com una força útil, i que no acabin votant l'extrema dreta.
Acabar amb l'escola concertada el 2030
A la resolució sobre educació els Comuns han aprovat fixar el 2030 com a any límit per aconseguir una Catalunya sense escola concertada. També volen que s'inverteixi un pressupost extraordinari de 500 milions d'euros per atendre l'educació inclusiva i acabar amb la segregació escolar.
A més, proposen una bossa de recursos addicional per cobrir totes les despeses de material escolar i activitats curriculars a escoles i instituts públics i avançar cap a la gratuïtat del menjador escolar.
Habitatge
També han aprovat una resolució sobre habitatge, que inclou exigir que es tripliqui l'impost de transmissions patrimonials per a les compres d'habitatge per part de grans tenidors o empreses.
A banda, recorden alguns dels acords inclosos en el pacte d'investidura amb el PSC, com el desplegament de la llei del dret a l'habitatge, un pla d'ampliació del parc públic d'habitatge, la regulació i contenció "efectiva" dels preus del lloguer, amb un règim sancionador i un equip d'inspecció; o la regulació dels lloguers de temporada, d'habitacions i d'ús turístic. A més, proposen la creació d'una unitat antidesnonaments catalana amb mecanismes de mediació entre propietaris i llogaters.
Promoure l'ús social del català
Els Comuns es comprometen a promoure l'ús social i institucional del català amb iniciatives per fomentar la presència de la llengua en espais digitals i en institucions i serveis públics. En la mateixa línia, reclamen garantir el dret a l'oferta cultural i audiovisual en català, amb un percentatge fix del pressupost cultural per a les produccions en català i assegurant una quota mínima de projeccions cinematogràfiques.
També volen impulsar la promoció del català com a llengua oficial a les institucions de la UE, una llei de llengües a Espanya per reconèixer el dret a estudiar català a tot el territori i la reactivació del Pacte Nacional per la Llengua.
La resolució sobre la llengua és la que ha rebut més vots en contra de totes les que s'han votat, però, així i tot, s'ha aprovat per 392 vots a favor.
No a l'ampliació de l'aeroport i al Hard Rock
Pel que fa a la crisi climàtica, els Comuns proposen assolir el 100% de producció elèctrica a Catalunya amb energies renovables abans del 2050 i arribar al 50% l'any 2030.
També aproven per unanimitat oposar-se a macroprojectes com l'ampliació de l'Aeroport del Prat, el Hard Rock o els transvasaments entre conques fluvials. A més, reclamen una moratòria en l'ampliació o construcció de noves infraestructures viàries d'alta capacitat fins que Catalunya compti amb la xarxa de trens mínima necessària, que ha de passar per complir les inversions del Pla de Rodalies 2020-2023.
- ARXIVAT A:
- ComunsAda ColauJéssica Albiach