L'any passat es van evitar més d'una desena de possibles matrimonis forçats (iStock/Muneer Ali)

Matrimonis forçats a Catalunya: 83 casos en cinc anys malgrat les tasques de prevenció

La majoria de les situacions de risc es detecten des de l'escola i els serveis socials, amb la mediació com a element clau per evitar-les

Redacció/ACNActualitzat

Catalunya ha registrat 83 matrimonis forçats entre el 2019 i finals del 2024. El Departament d'Igualtat i Feminisme, però, atén preventivament molts més casos dels que acaben en matrimoni.

La majoria de les situacions de risc es detecten des de l'escola i els serveis socials, i llavors s'activa el protocol de prevenció i protecció de la víctima.

Des del 2019, hi ha hagut entre 15 i 20 matrimonis forçats cada any, segons dades d'Interior recollides per l'ACN. El 2024 se'n van detectar set, dels quals quatre afectaven noies menors d'edat.

Actualment, hi ha 24 expedients de risc de matrimoni forçat oberts i 15 de desemparament per matrimoni forçat.
 

La importància de la prevenció

La directora general per a l'erradicació de les violències masclistes del Departament d'Igualtat i Feminisme, Belén Gallo, avisa que les dades no reflecteixen les tasques de prevenció per evitar les unions forçades.

És a dir, les dades d'Interior corresponen a les denúncies, però hi ha un bon nombre de casos que s'aconsegueixen impedir.

Per exemple, l'any passat el govern va fer acompanyament a tres dones adultes, un home adult i vuit adolescents per possibles situacions de matrimonis forçats. El 2023, van ser 16 dones adultes i nou adolescents.

La directora general per a l'erradicació de les violències masclistes del Departament d'Igualtat i Feminisme, Belén Gallo
Belén Gallo, directora general per a l'erradicació de les violències masclistes del Departament d'Igualtat i Feminisme (ACN/Blanca Blay)

Un element clau són els mediadors, apunta Gallo en una entrevista a l'ACN:

"És molt important la tasca amb la família i sobretot, amb la nena, adolescent o dona".

Els matrimonis forçats s'atenen com a violència masclista i la directora general explica que, quan ja es deriven a altres departaments o agents, és perquè "s'ha arribat massa tard".

En funció de l'edat i el context de la víctima --o víctima potencial-- es fa una intervenció des d'un departament o un altre, que poden implicar des de la DGAIA al Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) o serveis d'acollida per buscar un habitatge d'urgència.

Tot i això, Gallo demana que els matrimonis forçats s'abordin des d'una aproximació més específica i assegura que el govern està "treballant en aquesta línia".

ARXIVAT A:
Violència masclistaInfància
Anar al contingut