Plat de mandonguilles amb sèpia, un dels essencials del receptari de la cuina catalana
Plat de mandonguilles amb sèpia, un dels essencials del receptari de la cuina catalana (ACN)

Neix la Lliga del Porc i la Forquilla, la competició per trobar el millor esmorzar de Catalunya

L'esdeveniment comptarà amb concursos on els restauradors presentaran els seus esmorzars de forquilla davant un jurat i també degustacions populars d'aquest àpat tradicional
Redacció
2 min

Restaurants d'arreu de Catalunya participaran en la Lliga del Porc i la Forquilla, la primera competició d'esmorzars de forquilla, que tindrà lloc entre els mesos d'agost i de setembre.

L'esdeveniment té la intenció de promocionar aquest àpat com a "patrimoni gastronòmic" i també els establiments que s'hi dediquen i el sector de la carn de porc.

Es planteja com una competició gastronòmica, a manera de campionat d'esmorzars de forquilla, amb activitats arreu del territori català, i que s'emmarca en el programa de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025 que impulsa la Generalitat.

En totes les rondes, els participants presentaran els seus plats davant un jurat, mentre el públic gaudeix d'un esmorzar popular de forquilla.

El consultor gastronòmic i periodista Rafa Gimena, que coordina la iniciativa, que promou el Grup de Sanejament Porcí, ha explicat que també es vol "retre homenatge als bars i restaurants que mantenen viva aquesta tradició".

Quatre semifinals amb degustació per al públic

La intenció és que almenys vuit restaurants de cada demarcació participin en les semifinals, que es faran a Torrelameu, l'Espluga de Francolí, la Garriga i Santa Coloma de Farners.

Els restauradors hi podran presentar el plat que vulguin, que es dividiran en tres categories: tripes, capipota i peus de porc; truites i ous; i cassoles i plats.

Paral·lelament, s'organitzarà un gran esmorzar popular amb plats tradicionals de cada zona, com ara el "blanc i negre", les galtes estofades, les mandonguilles amb sèpia o la botifarra de la Garriga.

Un plat de peus de porc, entre els que es poden degustar en un esmorzar de forquilla
Cassoleta amb peus de porc, un dels plats que es pot degustar en un esmorzar de forquilla (iStock)

Joan Gòdia, director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, reivindica que és una gran oportunitat per posar en relleu la cuina de casa nostra:

El que ens falta és creure'ns-ho, augmentar la nostra autoestima alimentària i consumir els productes que tenim aquí, que són d'excel·lent qualitat.

La gran final es farà a Lleida, el 28 de setembre, coincidint amb la Fira de Sant Miquel, on es podrà degustar una cassoleta de porc amb costella, llonganissa i cargols.

Termini obert per presentar-se al concurs

De moment hi ha una desena de restaurants apuntats a la lliga i l'objectiu amb què treballa l'organització és que n'hi hagi fins a uns 12 per demarcació. En cas que aquesta xifra se superi, caldrà fer una selecció entre els aspirants.

Els impulsors mantenen obert el termini perquè els restauradors que ho vulguin es presentin al concurs i perquè els assistents a cada ronda puguin reservar l'esmorzar popular que s'hi oferirà.

El jurat de cada prova estarà format per experts i divulgadors entre els quals figuren el periodista Albert Molins; el creador de contingut Jonathan Nuevo; la sommelier i divulgadora de vi Marta Clot; i el periodista i sommelier Rafa Gimena, també director de la lliga.

Temes relacionats

Avui és notícia

Més sobre Gastronomia

Mostra-ho tot