
Nou fracàs del coet Starship: esclata sobre el golf de Mèxic i això fa tancar alguns aeroports
Era la vuitena prova que es feia amb aquesta nau i la companyia SpaceX ho atribueix a la pèrdua de diversos motors
Nou fracàs del megacoet Starship de la companyia d'Elon Musk, SpaceX. S'ha llançat aquest dijous des de Texas (EUA) i pocs minuts després ha esclatat a l'aire sobre el gol de Mèxic, un episodi similar al que va passar amb la nau que es va enlairar al gener.
Aquesta era la vuitena prova que es feia amb el coet. Les restes s'han pogut veure des de molts llocs de Florida, on s'han tancat durant una hora quatre aeroports, entre els quals el de Miami i Fort Lauderdale, per evitar accidents.
La nau s'ha enlairat a les 18.30 hora local, les 00.30 a Catalunya, des de la base de Boca Chica, al sud de Texas. En un comunicat, SpaceX ha atribuït l'incident a "la pèrdua de diversos motors".
La primera etapa del coet, el mòdul propulsor Super Heavy, ha aconseguit tornar a la plataforma de llançament i ser atrapat pels braços mecànics, però l'etapa superior ha perdut el contacte i ha explotat, segons vídeos publicats a les xarxes socials.
En aquest vídeo publicat per SpaceX a la xarxa X es pot veure com s'enlaira l'Starship:
En aquest altre vídeo publicat a X es veu el moment de l'explosió:
SpaceX anuncia una investigació
Com en anteriors fets similars, l'empresa del magnat tecnològic Elon Musk ha qualificat l'explosió com un "desmuntatge ràpid i imprevist" de la nau després de perdre el contacte amb el centre d'operacions de Texas.
En un missatge a X, SpaceX apunta que la prova "ens ajudarà a millorar la fiabilitat de Starship" i anuncia una investigació exhaustiva amb l'FAA (Administració Federal d'Aviació).
També es compromet a implantar "accions correctores" per a futures proves de vol.
L'FAA ja va anunciar una investigació després de l'explosió del gener, i ara ha assenyalat que exigeix a SpaceX que indagui sobre la incidència d'aquest dijous.
En la prova que es va fer al gener va passar el mateix i diversos testimonis al Carib van descriure els fets com una explosió. L'incident va fer desviar desenes de vols comercials per risc d'impacte amb restes del coet.
Les restes de l'Starship després d'aquesta última explosió han sorprès conductors i vianants a Florida. Des de la badia de Tampa, a la costa oest, testimonis han explicat haver vist una explosió al cel.
Arran de l'explosió, l'FAA ha ordenat la restricció de vols durant una hora als aeroports de Miami, Orlando, Fort Lauderdale i Palm Beach, al sud i centre de Florida.
Les sortides s'han endarrerit uns 45 minuts de mitjana. L'aeroport internacional de Tampa no s'ha vist afectat, però ha informat que dos vols a Miami s'han desviat a aquesta ciutat de la costa oest de Florida.
L'Starship havia de fer una trajectòria suborbital durant aproximadament una hora. La nau està dissenyada per fer viatges de llarga durada, amb capacitat per transportar tripulants i satèl·lits de grans dimensions.
De fet, la intenció és convertir-se en el primer servei privat que arribi a la Lluna i Mart.