El president Carles Puigdemont surt de la presó alemanya de Neumünster (Reuters)
El president Carles Puigdemont surt de la presó alemanya de Neumünster (Reuters)
Neumünster

Puigdemont surt de la presó alemanya de Neumünster

El president ha de fixar la seva residència a Alemanya mentre el tribunal estudia l'extradició sobre un delicte de malversació

Actualitzat

El president Carles Puigdemont surt de la presó de Neumünster després que el Tribunal Superior de Schleswig-Holstein va decretar la llibertat sota fiança. El jutge ha descartat el delicte de rebel·lió en la petició d'extradició que va fer Espanya.

Puigdemont ha passat 12 nits al centre de reclusió, i després de pagar la fiança de 75.000 euros, que s'ha fet efectiva aquest matí, ha abandonat pocs minuts abans de les 2 de la tarda el recinte, envoltat de gran expectació.

A la sortida, Carles Puigdemont ha tingut paraules d'agraïment als mitjans de comunicació i als països que s'han fet ressò de la situació. Puigdemont ha demanat la llibertat dels líders independentistes catalans empresonats a Espanya i ha reclamat novament diàleg per a una solució política al conflicte.

"M'agradaria agrair a tots els funcionaris d'aquest centre penitenciari la seva professionalitat i el seu respecte."

"Demano l'alliberament immediat de tots els companys que segueixen a les presons espanyoles. És una vergonya que hi hagi presos polítics."

"No hi ha excuses perquè les autoritats espanyoles no comencin un diàleg amb els líders catalans. Cal una solució política."

 

Segons la fiscalia alemanya, a les 11.14 s'ha fet efectiva la llibertat de Carles Puigdemont després que s'ha pagat la fiança i s'ha comunicat el domicili que Carles Puigdemont tindrà al país.
 

Puigdemont es trasllada a Berlín

Carles Puigdemont tenia previst fer una roda de premsa aquest divendres a les 6 de la tarda, en una sala de la mateixa localitat de Neumünster, però poc després de la seva sortida de la presó ha quedat anul·lada. Els advocats han aconsellat a Puigdemont que es traslladi aquest divendres mateix a Berlín.
 

 

 

"Centenars i centenars de cartes"

De camí a Berlín, Puigdemont ha difós les seves primeres paraules en català. Ho ha fet en aquest missatge d'àudio:

Puigdemont agraeix la "solidaritat dels catalans" en uns "dies de foscor":

"Les meves primeres paraules són per donar-vos les gràcies a tots. Mai podré pagar la solidaritat, l'afecte i la persistència que heu demostrat tots aquests dies. Els centenars i centenars de cartes que he anat rebent –i que espero tenir l'oportunitat de respondre-les totes–, han representat una veritable llum en aquests dies de foscor."

 

El 130è president de la Generalitat insisteix que estem "davant un cas polític" i que "no hi ha rebel·lió ni malversació de fons":

"Continuem més forts i decidits que mai. Seguint la via catalana, la via no violenta. Per això vull demanar l'alliberament immediat dels companys i companyes que són a les presons espanyoles."

Per acabar, Puigdemont recepta "coratge" i seguir endavant en un camí que, diu, només té un final possible: "la victòria".

 

Rebel·lió "inadmissible"

L'Audiència de Schleswig-Holstein ha assegurat que la imputació del delicte de rebel·lió és "inadmissible", perquè, per equiparar-lo al d'"alta traïció", no es compleix el requisit de "violència".

Tot i que encara hi veu risc de fuga, el tribunal considera que s'ha reduït de forma considerable un cop descartat el delicte de rebel·lió. D'aquí que deixi Puigdemont lliure sota fiança.

Ara, un cop descartada la rebel·lió, el Tribunal estudiarà l'extradició de Puigdemont per un delicte de corrupció, com seria el de malversació de fons públics.

La fiscalia alemanya ha aclarit que no pot recórrer el dictamen del Tribunal Superior de Schleswig-Holstein.


 "No hi ha cap mitjà legal pel qual la fiscalia recorri la decisió de deixar-lo en llibertat o la desestimació de l'acusació de rebel·lió."

 

Mesures cautelars

Després de pagar la fiança de 75.000 euros, que ha sortit del fons de solidaritat gestionat per l'ANC i Òmnium, el president Puigdemont haurà de complir les mesures cautelars dictades pel jutge alemany.

Puigdemont haurà de presentar-se un cop a la setmana davant de les autoritats alemanyes, i haurà de tenir una residència al país. En aquest sentit, l'entorn de Puigdemont buscava un lloc on fixar el seu domicili a Alemanya mentre dura el procés sobre la seva possible extradició, que es pot allargar dos o tres mesos.

La defensa del president ja va assegurar que, tal com va fer a Bèlgica, en cap moment ha tingut la intenció de fugir d'Alemanya.

Tampoc podrà abandonar Alemanya sense el permís dels fiscals. S'havia especulat que només es podria moure pel territori de Schleswig-Holstein, al nord del país, però ho podrà fer per tota la república federal.

 

La detenció

Carles Puigdemont va ser detingut el 25 de març quan tornava de Finlàndia a Waterloo, on ha fixat la seva residència. El Servei d'Intel·ligència espanyol (CNI) va desplegar 12 agents i va col·locar un geolocalitzador al vehicle de Puigdemont per seguir-li els passos, encara que els seus moviments eren públics.

Tot i que va travessar diversos països, el CNI va triar Alemanya per alertar la policia perquè fes efectiva l'euroordre de detenció. La policia alemanya va detenir Carles Puigdemont pocs quilòmetres després de passar la frontera des de Dinamarca.

El president va ingressar a la presó de Neumünster el mateix 25 de març, on s'ha estat fins ara, de manera preventiva, a l'espera que s'estudiés la petició d'extradició dictada pel jutge Llarena.

Dinamarca i Bèlgica investiguen la utilització d'un geolocalitzador per detenir Puigdemont, i el CNI no ho hauria comunicat ni autoritzat a aquests països.

 

Altres jutges europeus

Aquest dijous al vespre, el jutge belga ha deixat també en llibertat sense fiança els exconsellers Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig, mentre estudia, per segona vegada, l'euroordre d'extradició del jutge Llarena.

En el seu cas hauran de complir les mesures cautelars que ja tenien fins ara: no sortir de Bèlgica, estar localitzables i atendre les peticions que els faci la justícia belga. Però aquesta vegada no hauran de comunicar diàriament els seus moviments, de manera que poden moure's amb total llibertat per tot Bèlgica.

Dimecres passat, el jutge a Escòcia deixava en llibertat l'exconsellera Clara Ponsatí després de lliurar-se en resposta a l'euroordre d'extradició espanyola. El jutge no va imposar cap fiança, només mesures cautelars. Així, Ponsatí ha de presentar-se periòdicament a comissaria i se li ha retirat el passaport. El seu advocat, Aamer Anwar, va manifestar en una entrevista aquest dijous que troba "errors greus" en l'euroordre del jutge Llarena. Anwar considera, coincidint ara amb el jutge alemany, que el delicte de rebel·lió és difícil de sostenir davant la justícia escocesa perquè no s'hi veu violència.

ARXIVAT A:
Procés catalàRebel·lióArticle 155Govern empresonatJudicialEleccions 21DReferèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut