Recomanacions Sant Jordi 2025: 15 novetats de ficció per descobrir nous mons

Una tria de novel·les o contes escrits i publicats recentment

Actualitzat

Un altre 23 d'abril, una altra festa del llibre i la rosa. Aquella alegria de cada any, aquella sorpresa, aquell dubtar, aquell "es publica massa", aquell "i aquest és bo?".

Ai, la tria de Sant Jordi. Cada any el mateix, sempre diferent.

Que quedi dit, per endavant, que aquesta és una tria subjectiva. Per a qualsevol reclamació, parlin amb la seva llibreria de capçalera. 

Són llibres que trobareu a les taules de novetats de les llibreries i, el 23 d'abril, a les parades a peu de carrer. Alguns venen avalats per un premi; d'altres per la consideració crítica. Alguns arriben arrossegats per un huracà promocional; d'altres, senzillament, els hem pogut llegir i ens agraden. 

Aquests són 15 títols per celebrar el Sant Jordi 2025


"Cor fort", de Sílvia Soler 

Univers

Sílvia Soler trepitja fort aquest Sant Jordi amb una novel·la que ressegueix diferents generacions d'una família. A partir d'una protagonista que tria ser mare soltera als anys cinquanta del segle passat, el llibre fa un homenatge a les dones que han hagut de viure "fent el cor fort".

 

"Diagonal Manhattan", de Xavier Bosch 

Columna

Pels que vegin Sant Jordi com una competició, si hi ha llibre nou del periodista Xavier Bosch, tots els competidors tremolen. L'aposta per a aquest any és la seva desena novel·la, una història ambientada en el món descarat del màrqueting i la publicitat.

 

"En carn i ossos", de Núria Cadenes 

Ara Llibres

Com a periodista, Núria Cadenes viu aferrada a l'actualitat, però també coneix molt bé els mecanismes de la ficció. Després de l'ambiciosa novel·la "Tiberi Cèsar", Cadenes publica tretze relats basats en fets reals que retraten alguns dels mals del món contemporani.

 

"Vallesordo", de Jonathan Arribas 

Libros del Asteroide

Que quedi escrit que el catàleg complet de l'editorial barcelonina Libros del Asteroide no falla gairebé mai. Una de les primeres sorpreses de l'any ha estat la novel·la de debut d'un autor de Zamora, un entranyable relat d'infància.

 

"Somiàvem una illa", de Roc Casagran 

Univers

No hi ha Sant Jordi sense premi Sant Jordi. El poeta i novel·lista Roc Casagran el va guanyar amb una història narrada amb la veu d'una dona en crisi. Un viatge a l'interior de la seva protagonista i, en paral·lel, un viatge exterior cap a illes remotes i territoris ignots. Encara que tinguem parella, família i amics, vivim aïllats?

 

"Per si un dia tornem", de María Dueñas 

Columna/Planeta

La nova novel·la de l'autora d'"El temps entre costures" tornarà a ser una de les més venudes del dia. La seva fórmula, històries ben travades i ben documentades pensades per a un públic ampli. En aquest cas, la protagonista és una dona espanyola obligada a fugir, ara fa un segle, a Algèria. Escrita originalment en castellà, la traducció és de Núria Parés Sellarès.

 

"Tres novel·les analògiques", de Sergi Pàmies 

Quaderns Crema

Mai no és tard per (re)descobrir Sergi Pàmies i (re)conquistar nous lectors. Quaderns Crema aplega en un sol volum "La primera pedra", "L'instint" i "Sentimental", tres novel·les dels anys noranta que van ser escrites "amb màquina d'escriure, en una època sense mòbil ni internet".

 

"Si una família", d'Alba Dalmau 

Angle Editorial

Després de les bones sensacions que va generar amb novel·les com "Amor i no", la vallesana Alba Dalmau --escriptora i professora de futurs escriptors-- es pregunta què és la família i quines formes noves pot adoptar. Alguns dels personatges, com la Simona, estan inspirats en les àvies de la mateixa autora.

 

"La gran família", d'Antònia Carré-Pons 

Club Editor

Club Editor és una editorial exigent. Lectora, escriptora i editora (reviseu el catàleg de Cal Carré), Antònia Carré-Pons fa protagonistes de "La gran família" dues germanes nascudes en una cansaladeria. El llibre ve encapçalat per una cita de Pere March (1336-1413): "Al punt que hom naix comença de morir".

 

"Carpe Diem", de Teresa Solana 

Editorial Clandestina

L'estimable col·lecció Crims.cat (novel·la negra en català) ha publicat l'últim llibre de Teresa Solana, establerta al Regne Unit. La novel·la --premiada amb el Vila de Creixell-- ressegueix la investigació d'una comissària dels Mossos i dos detectius privats sobre quatre assassinats comesos a Barcelona que han despertat l'alarma social.

 

"No dormiràs", d'Oriol Canals 

Rosa dels Vents

Un dels títols que s'ha mantingut en bona posició a les llistes dels més venuts des de la seva publicació al mes de setembre. A la coberta, les tecles d'un piano esquitxades de sang. L'autor, el publicista Oriol Canals, ha bastit una trama centrada en la gira mundial d'una (fictícia) Orquestra Filharmònica de Barcelona. Una de les imatges impactants és la caiguda en plena actuació de la icònica lluerna modernista del Palau de la Música amb un home penjat amb una soga al coll.

 

"Sau", de Ferran Garcia 

Males Herbes

Després de la bona rebuda de la novel·la anterior, "Guilleries", Ferran Garcia publica "Sau", definida com la llegenda d'un amor prohibit. A la contracoberta, se'ns recorda que Ferran Garcia va néixer a la plana de Vic, "i això explica moltes coses". Una novel·la que trena dues històries i dos moments històrics i que comença amb una frase suggerent: "La tremolor és la diferència entre l'ànima i Déu. Ell no tremola, nosaltres sí".

 

"A l'altra banda de la por", de Marta Orriols 

Proa

La protagonista de l'últim llibre de l'autora del recordat "Aprendre a parlar amb les plantes" treballa com a restauradora al MNAC, una feina poc coneguda. Orriols coneix les diferents capes de l'ànima humana, com les capes d'una vella pintura. En aquest llibre, entre altres temes, ens parla de la por per emprendre noves aventures vitals i sentimentals.

 

"Un gat negre al jardí", d'Irene Zurrón 

L'Altra Editorial

El premi Documenta d'aquest any ens ha descobert no pas una, sinó dues veus de menys de 35 anys. D'una banda, Víctor Recort, autor de la novel·la "Els crits" --també publicada a L'Altra Editorial--, i, de l'altra, aquest estimulant recull de relats titulat "Un gat negre al jardí", de la mallorquina Irene Zurrón. Llegir-ne els vuit contes que conté ens fa sentir a prop de les seves protagonistes, dones en general, poc o molt, desubicades.

 

"La vida del llibreter A. J. Fikry", de Gabriele Zevin 

Edicions del Periscopi

El catàleg que, en deu anys, ha aixecat Edicions del Periscopi mereix tots els elogis i grapats de lectors. Gabrielle Zevin va publicar fa dos anys "Demà, i demà, i demà", un llibre que es va convertir en un fenomen i en un far generacional. Amb traducció d'Octavi Gil Pujol, el seu nou llibre explica la història d'un llibreter particular d'Alice Island. Tota una invitació per parlar de la capacitat de la literatura per omplir-nos la vida. 

 

 

 

ARXIVAT A:
LiteraturaSant Jordi Recomanacions Sant Jordi
Anar al contingut