Yuval Raphel, d'Israel, al festival d'Eurovisió 2025
Israel va guanyar la seva semifinal i va quedar primera en el televot de la final (Reuters-Denis Balibouse)

RTVE demana a la UER una auditoria del televot després del resultat d'Israel a Eurovisió 2025

La delegació espanyola afirma que més països se sumaran a la petició en considerar que el sistema actual de votació del públic està condicionat pels conflictes bèl·lics

Actualitzat

RTVE sol·licitarà a la Unió Europea de Radiofusió (UER), organitzadora del festival d'Eurovisió, obrir un debat sobre el televot en el festival per valorar si el mètode de funcionament actual és el més adequat.

El mitjà públic espanyol ha comunicat que farà la petició d'aquesta auditoria poques hores després de la final d'Eurovisió d'enguany, marcada per la presència d'Israel en plena ofensiva a Gaza i que ha generat el rebuig de part del públic i d'exconcursants del certamen.

Considera que aquest sistema de votació del públic "està afectat pels conflictes bèl·lics que es produeixen actualment i que poden fer que la cerimònia perdi la seva essència cultural".

A banda, en un comunicat, RTVE ha explicat que la delegació espanyola demana que la UER concreti quants vots ha rebut cada país a Espanya a través del sistema del televot.

Fins ara, només es coneix el rànquing --del primer al 25è, per ordre de més a menys vots-- i el nombre total de trucades, SMS i votacions online emesos, però no quants vots ha rebut exactament cada país.


Les dades publicades diuen que hi ha hagut 7.283 trucades telefòniques, 23.840 missatges per SMS i 111.565 vots en línia, unes votacions que, a Espanya, es van traduir de la manera següent: 12 punts a Israel, 10 a Ucraïna (també implicada en un conflicte bèl·lic), 8 a Polònia, 8 a Estònia, 6 a Finlàndia, 5 a Suècia, 4 a Àustria, 3 a Albània, 2 a Noruega i 1 a França.


Ucraïna i Israel guanyen les seves semifinals

Part de l'argumentació que dona Radiotelevisió Espanyola per demanar aquesta auditoria del televot espanyol són els resultats finals de cadascuna de les dues semifinals de l'edició d'enguany.

Aquest any, les semifinals no comptaven amb un jurat professional i, per tant, els deu països seleccionats dimarts per accedir a la final i els deu escollits dijous van ser escollits només pel vot del públic.

La primera semifinal la va guanyar Ucraïna, que va rebre 137 punts, per davant d'Albània (122) i els Països Baixos (121).

La segona semifinal se la va endur, amb una gran diferència, Israel (203 punts), a molta distància de Letònia (130) i Finlàndia (115).

Ziferblat, d'Ucraïna, en la final d'Eurovisió 2025
Ucraïna va obtenir la màxima puntuació de la primera semifinal (Reuters-Denis Balibouse)

Israel i Ucraïna, beneficiades pel televot de la final

En la gala final d'aquest dissabte, guanyada per Àustria, el vot del jurat valia el 50% del total de la puntuació, i el del televot, el 50% restant. Una situació que ha deixat palesa la gran diferència de criteri entre el jurat professional i el públic.

És el cas, justament, de dos dels països marcats per conflictes bèl·lics.

Mentre que el jurat va deixar Israel en la quinzena posició, el televot va deixar-la primera, amb una gran diferència respecte a les altres propostes, fet que li va permetre pujar fins a la segona posició. Yuval Raphael i la seva balada "New day will rise" van rebre 12 punts d'un total de 13 països, entre els quals Espanya.

Ucraïna va quedar catorzena en el rànquing del jurat i, en canvi, es va colar en el top 6 del televot.

D'altra banda, alguns dels afavorits pel jurat però, en canvi, grans perjudicats pel televot van ser Suïssa (214 punts del jurat professional i 0 del públic), Àustria (258 del jurat i 178 del televot) i Estònia (98 del jurat i 258 del televot), entre d'altres.


Un altre capítol entre RTVE i la UER

La petició d'una auditoria del vot del públic per part de RTVE és l'últim capítol de les tensions entre Radiotelevisió Espanyola i l'organitzadora del festival, la UER.

Aquest dissabte, poques hores abans de l'inici de la gran final, la Unió Europea de Radiodifusió va advertir la televisió espanyola que rebria una multa si els comentaristes tornaven a fer referència a l'ofensiva d'Israel sobre Gaza, tal com van fer durant la semifinal en què va actuar Israel.

Com a resposta, RTVE va emetre un missatge en defensa del territori i la població de Palestina poc abans de començar la final, que deia: "Davant els drets humans, el silenci no és una opció. Pau i justícia per a Palestina."

 

El missatge del govern de Netanyahu a Pedro Sánchez

De fet, l'advertència de la UER a RTVE va arribar per la queixa formal presentada per part de la delegació d'Israel.

Després dels resultats d'aquest dissabte, el ministre israelià Amichai Chikli ha celebrat la primera posició de la seva cantant en el televot i s'ha dirigit directament al president del govern espanyol, Pedro Sánchez. "Sánchez, sembla que els espanyols han parlat i la bufetada l'hem sentit aquí a Jerusalem", ha dit.

Chikli ha acompanyat el seu missatge amb una imatge de la cara de Sánchez i la llista de països més votats pel públic d'Espanya, amb Israel al capdavant.


Sánchez reclama apartar a Israel d'Eurovisió

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha reclamat aquest dilluns que s'aparti Israel de competicions internacionals i d'esdeveniments com el festival d'Eurovisió per la guerra de Gaza de la mateixa forma que s'impedeix a Rússia que ho faci per la invasió d'Ucraïna.

El cap de l'executiu ha assenyalat que "ningú va posar-se les mans al cap" quan, després de la invasió d'Ucraïna, es va exigir la sortida de Rússia de competicions internacionals i que no participés en el festival d'Eurovisió.

"Tampoc hauria de fer-ho Israel. No podem permetre dobles estàndard, tampoc en la cultura."

Alhora, el president ha volgut enviar "una abraçada solidària al poble ucraïnès i de Palestina que viuen el sense sentit de la guerra i el bombardeig".

ARXIVAT A:
Festival d'EurovisióMúsica
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut