Rússia amenaça ara Finlàndia i Suècia i els adverteix que no entrin a l'OTAN
"L'adhesió de Finlàndia a l'OTAN tindria greus repercussions militars i polítiques". És l'advertència directa que fa el Ministeri d'Afers Exteriors rus en plena ofensiva bèl·lica a Ucraïna.
La cancelleria russa afegeix a Twitter que consideren que "el compromís del govern finlandès amb una política militar de no alineació és un factor important per garantir la seguretat i l'estabilitat al nord d'Europa".
?#Zakharova: We regard the Finnish government's commitment to a military non-alignment policy as an important factor in ensuring security and stability in northern Europe.
MFA Russia ?? (@mfa_russia) February 25, 2022
??Finland's accession to @NATO would have serious military and political repercussions. pic.twitter.com/eCY5oG23rL
Aquesta amenaça directa indica que Ucraïna no seria l'únic objectiu de Vladímir Putin, que ara envia missatges intimidatoris a Finlàndia i Suècia per advertir-los de les conseqüències a què es veurien exposats si decideixen entrar a l'Organització de l'Atlàntic Nord.
La portaveu del Ministeri d'Exteriors rus, Maria Zakhàrova, en una conferència de premsa, ha advertit Finlàndia i també Suècia de les "conseqüències militars i polítiques negatives" a què s'exposen si entren a formar part de l'OTAN.
"És evident que l'adhesió de Finlàndia i Suècia a l'OTAN, que és principalment un bloc militar, tindria greus conseqüències militars i polítiques que requeriran que el nostre país prengui mesures recíproques."
Zakhàrova ha advertit aquests dos països nòrdics que "no haurien de basar la seva seguretat a danyar la seguretat d'altres països".
Josep Borrell, alt representant per a la Política Exterior de la Unió Europea, ha dit en referència a aquestes advertències de Rússia a Finlàndia i Suècia que "tots els països són lliures de decidir la seva política exterior i d'aliances".
Cimera urgent de l'OTAN
Les declaracions de la portaveu d'Exteriors russa arriben després que aquest divendres tant Finlàndia com Suècia han participat en la cimera virtual d'emergència convocada per l'OTAN per tractar la crisi d'Ucraïna.
La reunió de l'OTAN ha acabat amb la decisió, adoptada per unanimitat, de desplegar les Forces de Resposta Ràpida per terra, mar i aire per respondre a "qualsevol contingència".
Aquestes forces les componen fins a 40.000 soldats amb capacitat per desplegar-se en qualsevol escenari en un termini de cinc dies.