Segona nit d'aldarulls a Salt per la manca d'habitatge i desnonaments a la comunitat d'origen migrant

El detonant ha estat el desnonament d'un imam i la seva família

RedaccióActualitzat

Aldarulls, enfrontaments amb la policia i almenys sis detinguts a la concentració d'aquest dimarts a la nit contra els desallotjaments i la falta d'habitatge social a Salt, al Gironès. Ha començat cap a les vuit del vespre i hi han participat un centenar de persones; moltes d'encaputxades.

Davant la perspectiva d'un nou vespre d'aldarulls, aquest dimecres al matí hi ha hagut reunions de mediació entre l'Ajuntament i les diverses entitats: "Tenim les eines que tenim a l'hora de poder oferir alternatives habitacionals", ha explicat l'alcalde de Salt, Jordi Viñas, a Els Matins de TV3.
 

"Setmana tràgica"

Tot va esclatar la setmana passada, que el Sindicat de l'Habitatge de Salt va qualificar de "setmana tràgica de desnonaments". La majoria eren de membres de la comunitat migrant, que és una de les més afectades per la crisi de l'habitatge al municipi.

En últim terme, el desencadenant d'aquesta darrera protesta ha estat el desnonament d'un imam i la seva família en un pis de la localitat divendres passat. Aquest fet va derivar en la primera nit d'incidents davant la comissaria, on dilluns al vespre es van llançar ous i pedres.

Els aldarulls han continuat la nit de dimarts en ple centre, entre el carrer Manuel de Falla i la plaça de l'Ajuntament, on es va desplegar un cordó policial. Amb el pas de les hores, la situació es va anar normalitzant i a mitjanit ja es va restablir la normalitat. Per evitar una nova jornada de desordres, s'incrementarà el patrullatge policial els pròxims dies "per donar la sensació de seguretat", segons ha explicat el director dels Serveis Territorials d'Interior a Girona, Eduard Adrobau.

Mossos i Policia Local han desplegat un dispositiu especial aquest dimarts en previsió d'aldarulls (ACN/Gerard Vilà)

Aquest dimarts, els encaputxats s'han enfrontat als agents, han llançat objectes, pedres, vidres i pirotècnia contra la línia policial i contra l'edifici de l'Ajuntament i han cremat un contenidor. Com a mínim, hi ha sis persones detingudes.

L'alcalde Jordi Viñas ha lamentat i condemnat els aldarulls i ha criticat que els fons voltor "no posen a disposició els habitatges perquè les famílies hi puguin viure". Ha volgut desvincular els aldarulls de dimarts del desnonament: "Ahir al carrer hi havia gent encaputxada disposada a fer actes vandàlics, s'ha de separar del desnonament".

El desencadenant

Les últimes hores, els Mossos han activat una mediació amb els imams de les mesquites de la ciutat arran dels incidents impulsats pel desnonament divendres passat d'un imam i la seva família del pis on vivien al passeig dels Països Catalans.

El desnonament es va produir sense incidents, però dilluns tres persones de la família van tornar al pis per esbotzar la porta i tornar-hi a entrar. Va ser aleshores quan l'alarma que s'havia instal·lat va advertir els Mossos, que van acudir al domicili i van fer efectiu el desallotjament de les tres persones.

En declaracions a TV3, la filla de l'imam, Henda Diawara, ha reconegut que fa temps que van deixar de pagar la hipoteca de la casa on viuen des de fa més de 21 anys: "Ens van reallotjar tres dies en un hostal, però després no sabíem on anar i vam tornar al pis". 

Que el desnonament es produís davant dels fills menors i, segons explica Diawara, amb una contundència policial desmesurada que la policia nega, va encendre els ànims de molts joves de la comunitat subsahariana i va ser un detonant pels aldarulls.

Més enllà dels disturbis, prop de 250 persones s'han manifestat convocades pel Sindicat de l'Habitatge de Salt aquest dimarts davant de l'Ajuntament.

Diversos elements del mobiliari urbà han quedat afectats per la protesta (ACN/Gerard Vilà)

En declaracions a Catalunya Informació, l'alcalde ha concretat que les persones desnonades, entre les quals l'imam, no compleixen requisits per tenir un pis social

Pel que fa a la manca d'habitatge, Viñas ha remarcat que "la gent viu situacions d'extrema vulnerabilitat i no tenen una sortida per tenir un habitatge digne, i això acaba provocant una situació de tensió".

Ha explicat que aquest dimarts ja s'havia previst un desplegament de Mossos i Policia Local per fer front a possibles disturbis, i tant l'Ajuntament com els cossos policials continuen en contacte amb diferents actors implicats per tal que entenguin la situació:

"El problema de l'habitatge no és d'un col·lectiu sinó de la ciutadania, és un problema de tots i hem de fer-hi front tots."


L'Ajuntament critica el desallotjament

L'Ajuntament de Salt ha condemnat els desnonaments "reiterats" de pisos de grans tenidors, propietat de fons voltor o d'entitats bancàries que, tot i que estan emparats pel marc legal, acaben provocant que hi hagi habitatges buits que no es poden mobilitzar per donar resposta a les "grans necessitats habitacionals" de la població.

En el cas concret de la família desallotjada la setmana passada, l'Ajuntament ha criticat en un comunicat el desallotjament "exprés" de la família i que la propietat no hagi atès la petició per acordar un lloguer social.

L'equip de govern ha remarcat que la família estava disposada a pagar i demanava ajornar el desallotjament, però l'intent de negociar amb la propietat no va tenir èxit.

El consistori ha exposat que des de Serveis Socials han fet un seguiment del cas i que la família no compleix amb els criteris per accedir a la taula d'emergència. Per això, van optar pel reallotjament temporal en un hostal, perquè poguessin buscar alguna alternativa d'habitatge.

L'Ajuntament ha informat que aquest dimarts al matí han rebut part de la família per explicar-los els mecanismes municipals per accedir a un habitatge de la borsa pública o a un lloguer social, així com del reglament que marca l'itinerari per optar a un dels pisos i les casuístiques concretes.

"El consistori torna a lamentar que els fons voltor i els bancs mantinguin pisos buits sense que aquests habitatges puguin convertir-se en lloguers socials per als ciutadans i reitera la necessitat que l'Estat i la Generalitat treballin perquè tot aquest estoc d'habitatge passi a ser de gestió pública i pugui complir una funció social necessària", ha exposat el consistori.


Mediació per aturar 160 llançaments

L'Ajuntament de Salt ha recordat que Serveis Socials i l'Oficina Local d'Habitatge ha aturat en el darrer any i mig 160 llançaments fent mediació amb bancs, grans tenidors o fons voltor per "guanyar temps" i buscar alternatives habitacionals en cada cas.

El consistori també s'ha compromès a continuar treballant en polítiques d'accés a l'habitatge, tot i la "limitació de recursos" dels ajuntaments.

Salt, de fet, és un dels municipis amb una mitjana més alta d'habitatge social a Catalunya.

ARXIVAT A:
Policial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut