Un pas de la processó de Verges amb Jesús carregant la creu
Un pas de la processó de Verges amb Jesús carregant la creu (ACN/Gerard Vilà)

Setmana Santa 2025: quan és i per què les dates depenen de la lluna plena

El Diumenge de Pasqua varia cada any entre març i abril en funció de la primera lluna plena després de l'equinocci de primavera

Actualitzat

No té una data fixa, però cau sempre entre els mesos de març i abril. La Setmana Santa canvia cada any i per trobar una explicació cal mirar el cel. En concret, la lluna

La Setmana Santa és una de les festes més importants del cristianisme. Commemora la passió, la mort i la resurrecció de Jesús. La Bíblia relata que aquells fets van tenir lloc amb lluna plena.

És per això que cada any, la festivitat cau pels volts d'una lluna plena, però no qualsevol. 

La Pasqua, el dia que commemora la resurrecció de Jesús, ha de ser el diumenge posterior a la primera lluna plena després de l'equinocci de primavera

L'equinocci de primavera sol ser pel 21 de març, quan el dia i la nit tenen la mateixa durada. Per això, tenint en compte les fases de la lluna, el Diumenge de Pasqua pot oscil·lar cada any entre el 22 de març i el 25 d'abril

La Setmana Santa cau cada any coincidint amb la primera lluna plena de primavera (Pexels)

Setmana Santa 2025: dates clau

Aquest any 2025, el diumenge posterior a la primera lluna plena després de l'equinocci de primavera és el 20 d'abril, que és quan se celebrarà la Pasqua. Les dates de la Setmana Santa són:

  • 13 d'abril, Diumenge de Rams. Se celebra l'entrada de Jesús a Jerusalem.
     
  • 17 d'abril, Dijous Sant. Evoca l'últim sopar de Jesús amb els 12 apòstols. No és festiu a Catalunya.
     
  • 18 d'abril, Divendres Sant. Es recorda la crucifixió de Jesús. Dia festiu a tot l'estat.
     
  • 20 d'abril, Diumenge de Pasqua. Es celebra la resurrecció de Jesús.
     
  • 21 d'abril, Dilluns de Pasqua. Festiu a Catalunya i altres comunitats.
     
  • Del 12 al 21 d'abril, inclòs, festa a les escoles.

De les dates de la Setmana Santa en depenen altres festivitats religioses de l'any com el Corpus, que cau 60 dies després del Diumenge de Pasqua. Aquest 2025 el dijous de Corpus serà el 19 de juny.

Una altra festa que en depèn és la Pentecosta o Segona Pasqua, que se celebra 50 dies després del Diumenge de Pasqua. Aquest 2025 serà el diumenge 8 de juny. L'endemà, 9 de juny, el dilluns de Pasqua Granada, és festiu en alguns municipis de Catalunya.
 

 

Una processó de Setmana Santa als carrers de Barcelona
Una processó de Setmana Santa als carrers de Barcelona (ACN/Albert Hernàndez)

Quan es fixa la data de la Setmana Santa?

Aquesta manera de decidir la data de la Setmana Santa es fixa de manera oficial al concili de Nicea de l'any 325, la primera gran reunió de bisbes de tota l'Església en què es van discutir diversos temes litúrgics. 

Un dels assumptes a tractar va ser, precisament, la data de la Pasqua, que fins aleshores havia mantingut un estira-i-arronsa entre Orient i Occident

El doctor en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona Carles Buenacasa Pérez explica que amb l'expansió cap a Occident, el cristianisme va voler separar la seva Pasqua de la pasqua jueva, que en un inici van coincidir tot i no celebrar el mateix.

Els jueus celebren la pasqua la primera lluna plena després de l'equinocci de primavera, sigui el dia que sigui de la setmana.

Durant dos segles, Orient va celebrar la Pasqua el mateix dia que els jueus, mentre que Occident ho feia el diumenge posterior a la lluna plena per no fer-les coincidir. L'any 197, el papa Víctor ho va voler unificar, però no se'n va sortir.

Però l'any 325, el context canvia, segons explica Buenacasa:

"Amb el concili de Nicea, l'Església de Roma està molt reforçada per l'emperador Constantí i el criteri del papa amb la Pasqua s'imposa i es converteix en obligatori per a tothom."

En aquella època, l'equinocci de primavera no tenia una data fixa i es va establir que el determinaria el patriarca catòlic d'Alexandria, on hi havia una escola astronòmica molt forta. 

El càlcul el transmetia al papa de Roma, que cada any feia una proclamació oficial de les dates de la Setmana Santa. A partir de l'any 525, però, l'Església catòlica fixa l'equinocci de primavera el 21 de març

També aquell any, el monjo i matemàtic Dionís l'Exiguu va establir que si la primera lluna plena cau en diumenge, la Pasqua es traslladarà al diumenge següent per no coincidir amb la pasqua jueva. 

Això és el que passa aquest 2025. La primera lluna plena és el diumenge 13 d'abril, però la Pasqua se celebra el diumenge següent dia 20.

Escena de la processó del Sant Enterrament de Tarragona (ACN/Neus Bertola)

Diferents dates en l'Església catòlica i ortodoxa

Tot i aquesta unificació de criteris, l'Església catòlica i l'ortodoxa poden acabar celebrant la Pasqua en dies diferents. En aquest cas, l'explicació és en el calendari que es fa servir. 

L'Església ortodoxa calcula l'equinocci de primavera en base al calendari julià (el que estava en vigor durant el concili de Nicea), mentre que la catòlica ho fa amb el calendari gregorià, instaurat per Gregori XIII el 1582.

El calendari gregorià és el que es fa servir en la majoria de països. Amb la reforma, Gregori XIII va voler ajustar l'any solar al calendari anual, perquè amb el calendari julià hi havia un desfasament.

Si amb l'Església catòlica l'equinocci de primavera és el 21 de març, amb l'Església ortodoxa és el 3 d'abril. Tot i les diferències, la casualitat fa que el 2025 la pasqua d'uns i altres coincideix el mateix dia. 

Precisament per aquesta coincidència, el papa Francesc ha expressat en diverses ocasions el desig d'acordar una data comuna per a catòlics i ortodoxos per celebrar la Pasqua a partir del 2025, coincidint amb els 1.700 anys del concili de Nicea.

ARXIVAT A:
Religió
Anar al contingut