Donald Trump
Donald Trump ha firmat una ordre executiva per sancionar els membres del Tribunal de la Haia (Reuters/Kent Nishimura)

Trump vol sancionar funcionaris del Tribunal Penal Internacional per la investigació a Netanyahu

Rebuig de la Unió Europea i del Tribunal de la Haia, que crida a la unitat en defensa de la justícia i els drets humans

RedaccióActualitzat

Els Estats Units han aprovat aplicar sancions contra alts càrrecs i funcionaris del Tribunal Penal Internacional (TPI) --també conegut com a Tribunal de la Haia-- per la seva investigació al primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, per crims contra la humanitat.

El TPI ha assegurat que es "manté ferm" en suport als seus treballadors i en la seva missió de "proveir justícia i esperança a milions d'innocents, víctimes d'atrocitats a tot el món".

La cort internacional va emetre una ordre de detenció contra Netanyahu i el seu exministre de Defensa Yoav Gallant al novembre, així com per a diversos líders de Hamas.
 

Trump acusa el TPI d'accions "il·legítimes"

El president dels Estats Units ha justificat l'ordre executiva que imposa sancions sobre el Tribunal Penal Internacional titllant les seves accions d'"il·legítimes i infundades", en referència a la investigació a Netanyahu.

Les sancions, que Trump ha ordenat durant la visita del president israelià a Washington, suposen restriccions financeres i d'entrada als Estats Units sobre els treballadors del TPI --i les seves famílies-- que investiguen casos relacionats amb els Estats Units i els seus aliats.

Un escrit de la Casa Blanca acusa el TPI de crear "una equivalència moral vergonyosa" entre Israel i Hamas amb les investigacions i ordres de detenció.

Aquesta no és la primera vegada que Trump emet sancions contra el Tribunal Penal Internacional.

El 2020 ho va fer contra els membres del TPI que investigaven si soldats estatunidencs havien comès crims de guerra a l'Afganistan.
 

La Haia condemna la decisió de Trump

El TPI ha carregat contra les sancions anunciades pel president nord-americà, que assegura que busca "fer mal a la feina independent i imparcial" que fa el tribunal.

En un comunicat curt, el tribunal ha fet una crida als seus "estats membres, la societat civil i totes les nacions del món a mantenir-se unides per la justícia i els drets humans fonamentals".

Benjamin Netanyahu, durant la roda de premsa posterior a la trobada amb Donald Trump a Washington (Reuters/Leah Millis)
També la Unió Europea ha expressat el seu malestar per l'anunci. 
 
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha afirmat que el TPI "ha de poder emprendre lliurement la lluita contra la impunitat global" i ha remarcat que Europa "sempre defensarà la justícia i el respecte pel dret internacional". 


De què s'acusa Netanyahu

En la seva ordre de detenció contra Netanyahu i Gallant, el Tribunal de la Haia els acusava d'haver comès crims de guerra i contra la humanitat a Gaza.

Els considera, entre d'altres, responsables de crims com la utilització intencionada de la fam com a mètode de guerra, l'assassinat, la persecució i altres actes inhumans.

El TPI també havia emès ordres de detenció contra tres líders de Hamas, que ja havien mort a causa dels bombardejos israelians a Gaza.

Tot i que Israel i els Estats Units no són membres del TPI, el tribunal té potestat per jutjar els seus investigats en cas que aquests siguin detinguts en trepitjar algun dels estats membres.

A la llista dels 125 països membres hi ha pràcticament tot Europa, l'Amèrica Llatina, el Canadà, Austràlia i bona part de l'Àfrica.

Entre les darreres actuacions del TPI hi ha l'ordre de detenció contra el president rus, Vladímir Putin, per crims de guerra a Ucraïna; la dels líders talibans per abusos contra les dones a l'Afganistan; i les autoritats militars de Myanmar per la persecució dels rohingyes.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsDonald Trump Israel
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut