Una infermera introdueix la informació del tractament de quimioteràpia a les noves PDA del centre de dia de l'Hospital de Reus
Una infermera introdueix la informació del tractament de quimioteràpia a les noves PDA del centre de dia de l'Hospital de Reus

Un dels efectes de treballar per torns, sobretot de nit: ens fa envellir de manera prematura

Investigadors britànics sobre els efectes en la salut dels canvis de torn observen que modificar el ritme circadiari dels músculs s'associa a pèrdua muscular i menor mobilitat

RedaccióActualitzat

La salut humana té horaris. Totes les cèl·lules de l'organisme funcionen amb un rellotge intern que els assenyala quina hora és i, en conseqüència, quines funcions han de fer en cada moment. Això fa, per exemple, que les cèl·lules epitelials aprofitin la nit per reparar-se i dividir-se, mentre que durant el dia, quan hi ha més irradiació solar que pot causar mutacions, es protegeixin. 

I és que, en cas de no fer-ho així, s'arriscarien a acumular errors i a acabar desenvolupant un tumor. 

Aquest rellotge intern, l'anomenat ritme circadiari, és un mecanisme evolutiu que compartim tot els éssers vius del planeta i està vinculat als patrons de llum i foscor. S'encarrega de gestionar la nostra fisiologia i comportament, i està estretament vinculat a la salut. 

De fet, nombrosos estudis previs, molts dels quals s'han centrat en col·lectius com ara infermers i metges, o treballadors de fàbriques que treballen per torns, han demostrat que desajustar aquest rellotge intern retalla l'esperança de vida i pot comportar problemes de salut, fins i tot càncer.

A aquesta evidència, ara s'hi sumen els resultats d'un nou estudi, fet en un model animal, que apunta que la desregulació d'aquest mecanisme en les cèl·lules dels músculs provoca envelliment prematur.  

Treballadors de la fàbrica Ford d'Almussafes, al País Valencià (Europa Press/Rober Solsona)
Treballadors de la fàbrica Ford d'Almussafes, al País Valencià (Europa Press/Rober Solsona)

En peixos zebra

Investigadors del King's College de Londres han vist en peixos zebra que el rellotge intern de les cèl·lules musculars estableix el maneig de les proteïnes: de nit en propicia la neteja de les gastades durant el dia, mentre que de dia dicta que se'n secretin de noves per dur a terme les funcions cel·lulars. 

Aquest procés de balanç entre la síntesi i l'eliminació de proteïnes és crucial per mantenir el múscul en bon estat i potenciar la reparació muscular.

Múscul en fase de reparació després d'una lesió

El que han observat els científics és que els peixos que tenien alterat el rellotge circadiari als músculs mostraven signes d'envelliment prematur. A més, eren més curts, pesaven menys, nedaven menys i més lent, el que és compatible, diuen els investigadors, amb els símptomes de pèrdua muscular o sarcopènia, i el declivi de la capacitat de mobilitat, símptomes reportats en els treballadors per torns i nocturns. 

"Comprendre com les alteracions del ritme circadiari contribueixen a la sarcopènia és essencial per desenvolupar estratègies per millorar la salut i el benestar dels treballadors per torns", afirma en un comunicat l'investigador Jeffrey Kelu, del King's College de Londres, autor principal del treball, publicat a la revista PNAS.   

 

Més del 10% dels catalans treballa per torns

Segons dades del Departament de Treball, al voltant del 10,4% de la població catalana fan torns rotatius dia-nit i el 8,7% treballa de nit, i això implica que, considerats de forma conjunta, el treball per torns i nocturn afecta el 13,5% de la població catalana laboral. 

Aquestes persones inverteixen el ritme biològic natural i forcen l'organisme a funcionar a unes hores en què està programat evolutivament per estar desactivat, amb els consegüents impactes perjudicials per a la seva salut. 

Els conductors de transport nocturn també es veuen afectats.

És per això, defensen els investigadors d'aquest treball, que aquests resultats obren la porta a poder desenvolupar tractaments adreçats a la regulació de proteïnes als músculs per evitar-ne la degeneració i el declivi de la salut en aquest col·lectiu de treballadors.

 

ARXIVAT A:
CàncerRecerca científicaSalutCiènciaPrecarietat laboral
Anar al contingut