Investigadors de l'ICM que han participat en l'estudi (Valerio Sbragaglia)

Un estudi revela que els peixos saben distingir entre un pescador submarí i un bussejador

La recerca, feta per investigadors de l'Institut de Ciències del Mar, constata que els peixos fugen més lluny quan es troben un humà amb fusell de pesca submarina

Enllaç a altres textos de l'autor

Núria Peraire

Periodista de Catalunya Ràdio a la demarcació de Girona

@NuriaPeraire
Actualitzat
Els peixos tenen por dels humans? Aquest és el punt de partida d'un estudi que està duent a terme l'Institut de Ciències del Mar-CSIC.
 
La recerca, batejada amb el nom de HumanFear, té com a objectiu estudiar com la presència humana sota l'aigua altera el comportament dels peixos.
 
La primera part de l'estudi ha consistit a observar com reaccionen els peixos davant la presència de banyistes que bussegen i de pescadors submarins.


Què han descobert sobre la por dels peixos?

Els investigadors de l'Institut de Ciències del Mar ja han pogut constatar que els peixos saben distingir entre un pescador submarí i un bussejador.
 
L'orada és una de les espècies estudiades dins del projecte (Viquipèdia)
Ho han comprovat en aquest estudi experimental en què l'investigador s'ha equipat primer com un bussejador recreatiu, i després com un pescador submarí.
 
El responsable del projecte HumanFear, Valerio Sbragaglia, explica que els peixos saben diferenciar "si l'humà porta un fusell a les mans, si porta un vestit de bany de més o menys colors, i si porta les aletes llargues o curtes".
 
I un cop han identificat tot això, els peixos actuen en conseqüència, com explica Sbragaglia:
 
"Quan un peix es troba un bussejador, fuig a una distància més curta que quan es troba un pescador submarí, i aquesta distància es pot mesurar."
En definitiva, si el peix detecta que és davant d'un pescador submarí, fuig més lluny.


Què estudiaran a partir d'ara?

Un cop constatat que els peixos saben distingir quin tipus d'humà tenen al davant, la segona part de l'estudi --que comença aquest mes de maig i que es fa al Port de la Selva, a l'Alt Empordà-- consistirà a estudiar si el comportament d'aquests animals varia a l'estiu, quan hi ha més banyistes a l'aigua. I com tot plegat afecta l'ecosistema.

Per exemple, han vist que, en funció de la por que tenen, els peixos mengen més o menys eriçons de mar. Per tant, un canvi en aquest comportament podria alterar la presència d'eriçons i, a partir d'aquí, es podria produir un efecte en cascada que afectaria tot l'ecosistema submarí de la zona.

També posaran càmeres de vídeo submarines per obtenir imatges del comportament del sard comú i l'orada, que són les espècies estudiades en aquesta recerca.


Per a què servirà l'estudi?

Els resultats podrien servir per regular millor la pesca recreativa o per fer una gestió més sostenible del turisme, tal com apuntava Ponç Feliu, director del Parc Natural del Cap de Creus, durant la presentació oficial del projecte:

"Projectes com aquest proporcionaran eines quantitatives que serviran de termòmetre, no només per gestionar la pesca recreativa, sinó també altres activitats humanes sota l'aigua."

La investigació es farà de maig a octubre durant 3 anys, des d'ara i fins al 2027.

ARXIVAT A:
Recerca científicaMedi ambientCiència
Anar al contingut